DUGOROČNA PROGNOZA:  Leto toplije od višegodišnjeg proseka

DUGOROČNA PROGNOZA: Leto toplije od višegodišnjeg proseka

Srbiju očekuje leto koje će biti malo toplije i suvlje u odnosu na višegodišnji prosek, ali ne treba očekivati ekstremne vrućine.

Ovo predviđa profesor geografije i meteorolog Marko Čubrilo koji je još krajem maja uradio preliminarnu prognozu za leto 2021.

On je poručio da bi leto temperaturno trebalo da ima prosečne vrednosti, s obzirom da je signal koji je išao ka toplijem letu iz narednih meseci polako oslabio, pišu "Večernje novosti".

Ipak, leto 2021. bi trebalo na tromesečnom proseku, jun, jul, avgust, da bude za oko 0,5 do 0,7 stepeni toplije od proseka. Ovo su pozitivna odstupanja koja za sada ne sugerišu jače i posebno ne dugotrajnije tople talase. Sigurno će biti perioda u kojma će maksimumi biti između 30 i 35 stepeni Celzijusa, sa najvećom verovatnoćom u prvom delu jula, ali oni verovatno neće biti dovoljno dugački da uslove značajnije odstupanje temperature od proseka – kazao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, leto bi, što se tiče padavina, trebalo da bude malo suvlje od proseka, što znači da bi imalo ređu pojavu lokalnih pljuskova i nepogoda u odnosu na proteklo, posebno kada je jun u pitanju.


Jun

Jun bi trebao imati temperaturne vrednosti oko proseka. Sa nešto većom verovatnoćom, oko 40 odsto, da nad jugom i jugoistokom Srbije ovaj mesec bude malo topliji od proseka. Padavinski, u globalu bi trebalo biti manje padavina od proseka, ali uz moguća lokalna pozitivna odstupanja, dakle, pojedine oblasti će imati jačih pljuskova.

Detaljniju prognozu do kraja juna pročitajte OVDE

Jul 

Jul bi temperaturno imao vrlo sličan trend kao i jun. Nad većim delom države bi srednja mesečna temperatura bila oko proseka uz određenu verovatnoću, oko 20 odsto, da bude malo toplije od proseka, dok bi nad jugom i jugoistokom taj procenat ponovo bio malo viši, oko 40 odsto.

Za razliku od juna, padavinski bi ovaj mesec trebao biti oko proseka, uz nešto veću verovatnoću da na jugu države bude suvlje od proseka – kaže Marko Čubrilo, a prenose "Novosti".

Avgust

Poslednji mesec leta, avgust, trebalo bi da bude oko prosečnih vrednosti i kada su u pitanju temperature, ali i količna padavina. Signal za suvlje i toplije vreme na jugoistoku države polako slabi, te bi ovaj mesec trebao svugde biti oko prosečnih vrednosti, ali s obzirom da je ovo jako dalek period procene su vrlo nepouzdane. 

– Generalno, pred nama je leto koje bi u odnosu na proteklo trebalo biti malo suvlje i malo toplije u odnosu na višegodišnji prosek, ali za sada nema signala da bi moglo da bude ekstremno toplo ili sušno. Veće šanse za toplije i suvlje leto stoje na jugu i jugoistoku zemlje, gde bi bilo više vrlo toplih dana sa maksimumima oko 32 stepena Celzijusa – zaključuje Čubrilo i dodaje:

Preliminarne vremenske prognoze za ovu godinu nam poručuju da će i septembar biti topliji i suvlji u odnosu na prošlu godinu i višegodišnji prosek, a u oktobru se očekuje miholjsko leto. Za ovaj mesec je procena da će biti topliji, ali vlažan.

Sezonska vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) takođe predviđa toplije leto ali sa temperaturama i do 3,1°C višim u odnosu na višegodišnji prosek.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan