DUGOROČNA PROGNOZA: Nakon vrućeg leta dolazi topla i vlažna jesen

DUGOROČNA PROGNOZA: Nakon vrućeg leta dolazi topla i vlažna jesen

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) prognozira da će od utorka do kraja sedmice temperature biti za nijansu niže, ali da nas i dalje očekuje toplo vreme sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine.

Maksimalne temperature će se kretati između 30 i 35 stepeni, navodi Mihajlović za RTS.

Minimalne temperature neće biti preko 20 stepeni, a maksimalne će biti između 30 i 35, što znači ne tako ekstremno visoke temperature kao što smo imali prethodnih dana, ali će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine – pojasnio je.

Kako kaže, u utorak i sredu će biti uslova za kišu u brdsko-planinskim predelima, dok u ostalim krajevima neće biti uslova za padavine.  

Očekuje nas vlažna i topla jesen

Govoreći o jeseni, rekao je da ima izgleda da će biti topla.

Što se tiče jeseni, već sada možemo reći da ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina, za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen – ističe Mihajlović za RTS.

Napominje da je kiša koja je pala sredinom jula došla u poslednji čas i pomogla poljoprivredi.

Ono što je bilo dobro jeste da smo sredinom jula imali period sa obilnim kišama, tako da gledano na nivou meseca još nismo u nekom velikom deficitu sa padavinama – objašnjava Mihajlović.  

Kazao je da ne iznenađuju toplotni talasi u avgustu, ali i da je ovo leto imalo neke vrednosti koje su iznad višegodišnjih proseka.

Govoreći o stanju na vodotocima, naveo je da za sada stanje nije alarmantno i da se situacija prati na dnevnom nivou, kao i da su hidrološke prognoze svakodnevno dostupne.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan