DUGOROČNA PROGNOZA: Nestabilno do polovine juna, u julu i avgustu suvo i toplo

DUGOROČNA PROGNOZA: Nestabilno do polovine juna, u julu i avgustu suvo i toplo

Očekuju se kolebanja vodostaja, ali nema razloga za paniku, tvrde u RHMZ.

Do sredine juna u Srbiji i regionu Balkana očekuje se nestabilno vreme sa čestim padavinama koje će uzrokovati porast vodostaja na Savi i njenim pritokama, ali nema opasnosti od poplava i izlivanja reka, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

- Padavine će do 10. juna biti iznad godišnjeg proseka što će uzrokovati stalna kolebanja vodostaja, ali nema razoga za uzbunu. Ne očekujemo da će reke preći upozoravajuće nivoe i da će biti izlivanja – kaže za Tanjug hidrolog Dejan Vladiković.

On je dodao da će od sredine juna na skoro svim rekama u Srbiji biti zabeležen pad vodostaja, te da će u julu preći u stagnaciju.

- Zbog nedostatka padavina u julu vodostaji će biti niski, ali RHMZ će izdavati upozorenja o uslovima plovidbe i vodosnadbevanju – naveo je hidrolog.

Kako kaže, do sredine juna temperature će biti oko proseka za ovo doba godine, odnosno da će se minimalne dnevne kretati od 7 od do 14 stepeni, a maksimalne dnevne od 17 od 26 stepeni Celzijusa.

Vladiković je rekao da će nakon tog kišnog talasa, od kraja juna do početka avgusta uslediti sušni period sa blago povišenim letnjim temperaturama.

- Jul i avgust će biti suvi i topli, ali nema naznaka da će biti pakleno leto i ekstremne vrućine kao što, recimo, prognozira Akuveder – tvrdi Vladiković.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan