DUGOROČNA PROGNOZA: Zima nešto hladnija od prošle, a leto toplije nego 2020. godine

DUGOROČNA PROGNOZA: Zima nešto hladnija od prošle, a leto toplije nego 2020. godine

Dolazi zima, "ali ne duga i hladna", najavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

On je za RTS izjavio da nas pad temperature očekuje od Božića. Sneg se može očekivati u nedelju i u nižim predelima.

Kako odmiče sedmica, ta snežna zona bi se polako spuštala u niže predele – pre svega, u brdsko-planinski deo zemlje, a onda, u nedelju, ponedeljak i utorak, i u ostale, niže predele, uključujući i područje Beograda i Vojvodine – rekao je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Istakao je da će u planinskim predelima biti dosta novog snežnog pokrivača, ali i da će na području Beograda biti malo snega. Todorović je naveo da će južno od Save i Dunava biti više snega nego u Beogradu i Vojvodini, kao i da na Kopaoniku visina snega trenutno iznosi 40 centimetara, što je malo manje nego inače.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda je rekao da bi, prema procenama, ovu zimu ocenio kao srednje blagu.

Bilo bi više snega i snežnog pokrivača u odnosu na prošlu zimu. Prošla godina je bila stvarno i skromna po hladnoći, tj. po temperaturi – naveo je za RTS.

Više sunčanih dana u nastavku godine

Govoreći o uticaju ultraljubičastog (UV) zračenja na broj zaraženih korona virusom, Nedeljko Todorović je naveo da se epidemija korona virusa dodatno iskomplikovala zbog toga što je sunce u poslednjih godinu dana bilo na minimumu sunčeve aktivnosti.

To znači da je i UV zračenje vrlo malo. Sad ulazimo u jedan novi ciklus sunčevog zračenja i verovatno je da se na proleće i na leto poveća i UV zračenje, a paralelno s time biće i više sunčanih dana – kazao je Todorović.

Dodao je da bi, prema njegovoj proceni, posmatrajući aktivnost sunca, negde od marta i aprila, trebalo da se dogodi određena vrsta dezinfekcije UV zracima.

Leto bi moglo da bude toplije od prošlogodišnjeg 

Todorović je naveo da blaga zima ne prethodi toplom letu i da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je to povezano.

– Proračuni i kriva ponovljivosti toplih leta govore da bi naredno leto imalo veći broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, u odnosu na prošlo leto kada smo imali dva do tri dana kada je temperatura bila preko 35 stepeni –  rekao je meteorolog za RTS.

Naveo je da bi narednog leta trebalo da bude između sedam i deset dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, a da je prosek oko pet dana.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan