Dužnici se snalaze: Refinansiranjem kredita smanjuju ratu, a nešto novca i pretekne

Dužnici se snalaze: Refinansiranjem kredita smanjuju ratu, a nešto novca i pretekne

Kamatne stope na stambene i gotovinske kredite dvostruko su niže nego pre decenije. Ovu razliku u ceni bankarskih pozajmica mnogi dužnici iskoristili su da smanje ratu ili da na toj razlici čak i "zarade" neku hiljadarku.

Zato poslednjih meseci bankari masovno izdaju refinansirajuće zajmove. Prema podatku Udruženja banaka Srbije, gotovo 70 odsto svih kredita koji se izdaju su upravo refinansirajući. Poslednji kreditni izveštaj UBS iz decembra prošle godine pokazao je da vrednost gotovinskih i stambenih zajmova čini gotovo 90 odsto ukupnih zaduženja stanovništva. Kada se gleda prema broju sklopljenih ugovora, gotovinski obuhvataju 61 procenat svih pozajmica, pišu Novosti.rs

Kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima su i više nego prepolovljene u odnosu na 2011. godinu, kada su u proseku iznosile šest procenata. Poslednjih meseci, ovakvi stambeni krediti odobravaju se po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je, kako stručnjaci za finansije kažu, gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada. Gotovinski su sa 15 do 16 odsto pali na sadašnjih u proseku šest do devet procenata.

− Ponude banaka zaista su atraktivne, pa je i to jedan od razloga za pojačanu tražnju za kreditima − kažu u Udruženju banaka Srbije.

Prema iskustvu banaka, krediti stanovništvu konstantno rastu i u odnosu na prvo polugođe prošle godine povećani su za više od tri odsto. Gotovinski krediti čine blizu 45 procenata ukupnih kredita odobrenih stanovništvu, a u toj kategoriji krediti za refinansiranje čine od 50 do čak 70 odsto, u zavisnosti od banke do banke.

Kako kažu, na osnovu razlike, klijenti svakako mogu da uštede i da za sebe načine dobar potez time što će refinansirati kredit pod boljim uslovima. Olakšavajuća okolnost je što to mogu da urade u bilo kojoj banci, nezavisno od toga gde je sklopljen prethodni ugovor.

Na primer, mogu da dobiju kredit bez troškova obrade, sa nižom kamatnom stopom i na taj način da na isti period otplate imaju nižu mesečnu ratu − objašnjavaju u UBS.

Instrukcija Narodne banake Srbije o refinansiranju kredita kod druge banke umnogome je ubrzala i pojednostavila proces refinansiranja kredita.

Da su refinansirajuće pozajmice doživele bum, potvrdila je i poslednja anketa o kreditnoj aktivnosti banaka Narodne banke Srbije.

Prema oceni banaka, očekuje se i dalji rast tražnje za kreditima, a stanovništvo je najviše zainteresovano za dinarske gotovinske kredite, kredite za refinansiranje i za devizno indeksirane stambene kredite - podatak je Ankete NBS.

Potrebe za kupovinom nepokretnosti i refinansiranjem vodeći su faktori rasta tražnje za pozajmicama.

Imala sam dva gotovinska kredita, za koje mi je zajedno mesečna rata iznosila oko 10.000 dinara - priča Jovana V. iz Beograda. − Na internetu sam pretraživala i videla da druga banka ima mnogo povoljnije uslove i odlučila sam da ih refinansiram. Dužina otplate je ostala ista, rata smanjena za više od 1.000 dinara, a nekoliko hiljada dinara je i preteklo.

Novosti.rs

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan