Dve trećine meda koji se prodaje u Srbiji je sumnjivog kvaliteta

Dve trećine meda koji se prodaje u Srbiji je sumnjivog kvaliteta

Samo 33 osto meda na tržištu u Srbiji je pravi, prirodni med, dok je preostalih dve trećine proizvoda obogaćeno dodacima, pre svega šećerom, pokazuju podaci Instituta za veterinarstvo iz Beograda.

Kako za "Novosti" kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, naša zemlja ima sasvim dovoljno meda, ne samo da pokrije svoje potrebe, već i da ga izvozi, i to u vrednosti koja prevazilazi godišnju vrednost izvoza junećeg mesa. Međutim, to nije dovoljno da se na rafovima prodavnica nađe kvalitetan proizvod.

"U Srbiji oko 15.000 pčelara, od kojih je u našem savezu njih 9.300, godišnje u 808.000 registrovanih košnica proizvedu od 6.000 do 10.000 tona meda", kaže Živadinović. On dodaje da se od te količine izveze oko 3.000 tona, a ostalo bi moglo da podmiri tržište Srbije. Međutim, malo toga stiže na rafove prodavnica.

Prema njegovim rečima, zakon je predvideo adekvatne mere, ali je problem primena propisa.

"Inspektori, ne samo veterinarski, već i tržišni, morali bi daleko aktivnije da rade kako bi zaštitili neupućene potrošače", ističe Živadinović.

On dodaje da je proizvod koji se nudi kao med neispravan po nekom od tri osnova. Često je pogrešno deklarisan kako bi se izbegle zakonske regulative, zatim može da bued proizveden "bez učešća" pčela od raznih vrsta šećera, ili je u med dodat šećer...

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan