DZNS: Akcija vakcinacije dece protiv HPV virusa i ove sedmice u Novom Sadu

DZNS: Akcija vakcinacije dece protiv HPV virusa i ove sedmice u Novom Sadu

Dom zdravlja "Novi Sad" (DZNS) nastavlja akciju otvorenih vrata za vakcinaciju dece protiv HPV virusa.

Oni napominju da su rezultati akcije koja je organizovana prošle nedelje dali fantastične rezultate te da je za 5 dana vakcinisano 251 dete.

DZNS poziva roditelje/staratelje da od 11. do 15. marta dovedu dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina kako bi izvršili imunizaciju protiv HPV virusa.

Vakcinacija će se obavljati u objektu na Limanu, u sobi br. 42 (ulaz pored garaže) od 7 do 20 časova. Nije potrebno prethodno zakazivanje.

Iz Doma zdravlja podsećaju da je ukupno aplikovanih doza Gardasil 9 vakcine, obezbeđenih od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, počev od 16. 6. 2022. do 15. 12. 2023. godine bilo 5.022, za uzrast od 9 do 19 godina. Od toga je prvu dozu vakcine primio 2.671 korisnik, od čega je 1.108 muškog pola, a ostatak od 1.563 date su devojčicama uzrasta od 9 do 19 godina.

U Srbiji, ovu vakcinu primilo je 31.309 dece, od čega 77% devojčica, do januara 2024. godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 1.100 žena, dok život izgubi 447.

Infekcije koje izazivaju rak, kao što su hepatitis i humani papiloma virus (HPV), odgovorni su za  25% slučajeva raka u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Dostupne su vakcine protiv virusa hepatitisa B i nekih tipova HPV-a i mogu smanjiti rizik od karcinoma jetre i grlića materice.

Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije. Skoro 22% smrtnih ishoda od raka u zemljama u razvoju i 6% u razvijenim zemljama su posledica hronične infekcije, hepatitisom B ili C virusa (koji su odgovorni za nastanak raka jetre), Humanim papiloma virusom (raka grlića materice) i Helicobacter pylori(raka želuca), ističu iz DZNS.

HPV vakcina je prva vakcina protiv raka (sprečava kod žena – rak grlića materice, vagine i vulve; kod muškaraca – rak penisa i kod oba pola – rak zadnjeg dela grla i završnog dela debelog creva) koju u našoj zemlji mogu dobiti besplatno deca i mladi uzrasta od 9 do 19 godina.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan