DZNS: Gužve u kovid ambulanti, na testiranje ići tri dana nakon pojave simptoma

DZNS: Gužve u kovid ambulanti, na testiranje ići tri dana nakon pojave simptoma

Otkako smo zakoračili u novu godinu, u Kovid ambulanti na Novom naselju je sve veća gužva, a produžuje se i vreme čekanja na pregled koje sad iznosi i preko pet sati.

Simptomi novog soja korona virusa su: glavobolja, kijavica i bol u grlu, glavobolja, umor, bolovi u telu i mišićima, kratkoća daha ili problemi sa disanjem, mučnina, povraćanje i dijareja.

Kako napominju iz Doma zdravlja "Novi Sad", vakcinacija je i dalje najbolji način, i jedino rešenje, da se zaštitimo od korona virusa, bez obzira koji soj je u pitanju.

S obzirom na to da se u Kovid centru na Novom naselju stvaraju velike gužve, oni apeluju na građane da se pridržavaju sledećeg protokola:

u Kovid centar dolaze samo oni pacijenti koji imaju simptome. Građani koji samo sumnjaju ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome, ne treba da dolaze

prerani dolazak na pregled, kao i želja za testiranjem, se ne preporučuju. Posebno ako se uzme u obzir da se osoba može inficirati u čekaonici dok čeka pregled.

• najsvrsishodnije je da pacijenti na prvi pregled dolaze tri dana nakon pojave prvih simptoma, jer će tek tada rezultati testa koji se uradi biti validni. Prerani dolazak, na prvu pojavu simptoma, može dati lažni-negativni rezultat, a da se nakon dva dana zdravstveno stanje pogorša i pacijent ponovo mora doći na pregled.

KON: Beograd je eksplodirao posle Nove godine, sada će i Novi Sad


Kako je za "Dnevnik" istakla koordinatorka Kovid ambulante dr Aleksandra Milinković Lacković, od 3. januara do danas je za oko devet puta više prvih pregleda, kao i pozitivnih pacijenata, u odnosu na staru godinu, kada ih je bilo tridesetak.

Poslednja tri dana smo imali oko 700 prvih i kontrolnih pregleda, a od toga bude pozitivno oko 290 pacijenata – kazala je dr Milinković Lacković i dodala:

Verovatno će i dalje rasti broj onih koji čekaju u redu na pregled u Kovid ambulanti, a moguća mesta zaražavanja su uglavnom dnevne žurke i skupovi koji su se realizovali. Ukoliko je neko imao kontakt sa kovid pozitivnim pacijentom, već drugog, trećeg dana se počnu razvijati tegobe... Preporuka je da se tri dana kod kuće prate stanje i meri temperatura te, ako u ta tri dana simptomi budu isti ili se pogoršaju, onda dođu u ambulantu na testiranje.

Vakcinacija "posustala" zbog praznika

Prema rečima glavnog tehničara Doma zdravlja "Novi Sad" Nenada Vukasa, proces vakcinacije je za vreme praznika posustao, ali se nada da će se građani nakon slavlja ponovo pokrenuti. Tako su u nedelju vakcinisane 273 osobe različitim dozama. Do sada je u Novom Sadu, u procesu vakcinacije koji sprovodi Dom zdravlja dato preko 104.000 trećih doza, 185.373 drugih i 189.129 prvih, te je ukupan broj datih vakcina 478.834. Kada se tom broju dodaju i vakcine koje daju druge zdravstvene ustanove, poput Kliničkog centra Vojvodine, u Novom Sadu je zvanično dato preko 510.000 vakcina.

Dostupni vakcinalni punktovi su, pored glavnog u Domu zdravlja "Novi Sad" na Novom naselju koji radi od 8 do 20 sati i onaj u TC "Promenada" koji radi od 9 do 19, kao i u Vršačkoj ambulanti od 7 do 15 sati. U ponudi su "Fajzer" i "Sinofarm" vakcine, čeka se da ovih dana dođe i "Sputnjik V", koji se daje isključivo na vakcinalnom punktu na Novom naselju. Na raspolaganju je i cepivo proizvođača "Moderna", a "AstraZeneka" se trebuje u skladu sa interesovanjima građana.


Dr Aleksandra Milinković Lacković je za "Dnevnik" izjavila da među građanima pozitivnim na kovid ima i vakcinisanih Novosađana, međutim u daleko manjoj meri nego onih koji nisu prošli proces vakcinacije, a njihove kliničke slike su daleko blaže.

Doktorka kaže da za sada neće biti produženo radno vreme, te i dalje građani mogu da dolaze u Kovid ambulantu od 7 do 22 sata. Ona moli Novosađane za strpljenje u čekaonicama, jer se radi temeljan pregled, koji traje.

Kolaps u Kovid ambulanti na Novom naselju


Deca
se javljaju svom izabranom pedijatru, ukoliko se ustanove simptomi slični kovidu, koji nakon pregleda ustanovi da li je dete za testiranje u ambulanti "Zmaj Ognjena Vuka". Radno vreme ove ambulante je od 7 do 20 sati.

Izvori: mojnovisad.com, Dnevnik.rs

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan