EKSTREMNI SPORTOVI U NS: Postani pilot na jedan dan, leti paraglajdingom ili se spuštaj niz Frušku goru (FOTO)

EKSTREMNI SPORTOVI U NS: Postani pilot na jedan dan, leti paraglajdingom ili se spuštaj niz Frušku goru (FOTO)

Ljubitelji ekstremnih sportova u našem gradu i okolini imaju pregršt ponuda – od pilotiranja letelicama, do skakanja s padobranom iz aviona, preko letenja paraglajdingom, ili spuštanja niz najstrmiju stazu za ljubitelje planinskog skejborda..

Pored dobre volje, neustrašivosti, slobodnog vremena i talenta, tu su iskusni instruktori koji će vam pomoći da sve prođe u najboljem redu. Tako se uvek treba voditi savetima stručnjaka.

 

Postani pilot na jedan dan

Nekoliko padobranaca iz Novog Sada uz pomoć kolega iz Aero kluba “Naša krila Paraćin”, Aero kluba “Beograd”, “Zrenjanin”  i “Subotica” organizuju početne i više obuke.

- Ona podrazumeva pokaznu obuku od 60 minuta, a nakon toga pola sata efektivnog letenja. Na raspolaganju su letelice “Cesna 172”, i “Utva 75”. Oba su laki avioni. Piloti lete i na visnama do 1.000 metara, a cena obuke i letenja košta 30.000 dinara. Tu je i pokazna obuka za pilote jedrilice, a let košta 150 evra – kaže dugogodišnji padobranac i jedan od organizatora obuke Miša Radanović.  

 

 

Padobranski skokovi za (ne)iskusne

Padobranski skokovi iz aviona dostupni su iskusnim padobrancima i polaznicima.

- Skok iz aviona u tandemu sa iskusnim padobrancem košta od 150 do 250 evra. U cenu je sve uračunato: obuka, skok te oprema. Cena zavisi od toga da li će skok biti sa 3.000 ili 4.000 metara visine. Iskusnim padobrancima je potrebna sportska dozvola, a cena skoka je daleko povoljnija i kreće se od 10 do 40 evra, opet u zavisnosti od visine skoka – kaže Radanović, padobranac koji iza sebe ima hiljade skokova.  

Kako za obuku za vožnju avionom, tako i za skok iz aviona s padobranom zaintersovani mogu da se jave na broj telefona 064-1353529.

 

 

Paraglajding

Za one neustrašive, tu je još jedan od sportova u vazduhu – paraglajding. U Novom Sadu su mogući i tandem letovi paraglajderom. Ukoliko ima interesovanja da se leti i na nekom drugom mestu na kom je letenje paraglajderom moguće, želje mogu biti ostvarene. Čitav let snimaju dve kamere. Let može da traje od 15 minuta do sat vremena. Paraglajding je kažu idealan u proleće i tokom leta. Tandem let paraglajdingom organizuje Aero klub “Kumulus”. Cena je 50 evra za jedan tandem let, a moguće ga je zakazati putem telefona: 064 246 97 86.

 

 

Biciklom po planini

Teren za planinski i ekstremni biciklizam nalazi se na vidikovcu nadomak sela Bukovac, na putu prema staroj kasarni. To je jedini specijalizovani teren za ovaj vid biciklizma na Fruškoj gori. Teren je park za planinski i ekstremni biciklizam (MTB i BMX), sa stazama za bicikliste svih nivoa sposobnosti. Od samog početka rada na ovom mestu se održavaju međunarodna takmičenja. Bolji poznavaoci staze spuštaju se dublje u šumu kako bi uživali u predivnim pejzažima potoka koji seče fruškogorske planine. U parku postoji i zona za odmor koju krasi prelepi pogled na Novi Sad i Bačku. Do staze je najlakše doći iz Bukovca, putem koji vodi iz sela ka Fruškoj gori. 

 

Mountbording na Fruškoj gori

Klub planinskog skejtbordinga “ATB” Novi Sad okuplja ljubitelje još jednog ekstremnog sporta. Iznad Bukovca je jedna od najstrmijih staza za ljubitelje ovog ekstremnog sporta. Klub svake nedelje od 9 ujutru organizuje vožnju na stazama iznad Bukovca. Kako kažu u klubu ukoliko zainteresovani nemaju opremu, moguće je dobiti od njihovih članova. Sve je besplatno, kako trening tako i iznajmljivanje opreme. Starosne granice ne postoje, tako da su kako kažu u klubu svi dobrodošli. Više informacija o klubu su dotupne na Fejzbuk stranici “Mountainboarding Serbia”. 

 Autor fotografije: Goran Vujić

Adrenalin park “Zemlja čuda”

Adrenalin park “Zemlja čuda” se proteže na preko 1.000m2 površine. Prepreke i sprave su raspoređene po težini, dužini i načinu prelaska. Za avanturiste visine do 140 cm, tu je šest nižih prepreka i ZIP Line, a za one više od 140 cm, tu je sedamnaest viših prepreka. Penjačima svih uzrasta je dostupna veštačka stena.

U sklopu Adrenalin parka “Zemlja Čuda” nalazi se i kutak za opuštanje, gde se možete opustiti dok čekate. Ulaznice su od 300 do 500 dinara

 

Autor teksta:  Slađana Aničić

 

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Siki

  pre 1414 dana i 11 sati

  U Novom Sadu nema skakanja padobranom, samo preduzetnika koji ce neobavestene da klepe po usima; skakanje padobranom Beograd i Subotica, imate FB pa se informisite, nemoj da vas neko nepotrebno klepa po usima! YT video koji ste postavili u clanku sam zatvorio na private, jer nema veze sa ovim sto ste napisali. Pozdrav, Siki

  Oceni komentar:
  8
  7
 • tNt

  pre 1413 dana i 21 sat

  Ne dajte da vas prevare! Siki je upravu... Dobro se raspitajte da ne biste u najboljem slučaju ostali bez para!
  Pozdrav!

  Oceni komentar:
  6
  4
 • petar

  pre 1412 dana i 22 sata

  netačno, skače se svuda po srbiji, samo se to pojedincima ne svidja, kao na primer, zrenjanin, smederevo, paraćin a u nišu je prošli vikend bila organizovana padobranska obuka... itd

  objavljene cene su iste na nivou cele srbije i nema ni centa razlike !!!

  Oceni komentar:
  1
  5
 • stevan

  pre 1412 dana i 11 sati

  ja sam letos skočio tandem skok u Paraćinu, jeste da je malo dalje od Beograda ali daleko je bolja usluga, apsolutno preporučujem !!

  Oceni komentar:
  0
  5
 • XXL

  pre 1411 dan i 18 sati

  Zasto niko ne kaze istinu o Paraglajdingu :
  Instruktori i skole u Srbiji su kupljene licence u Madjarskoj i Bugarskoj pa kod nas prevedene,e to su skole u Srbiji.
  Tandem letove i obuku izmedju ostalog nude i kojekakvi indijanci sirom Srbije.
  Malo je izuzetaka i njima se izvinjavam,razumece oni istinitost teksta.

  Oceni komentar:
  1
  0