Elektronski pečat, tačka na prevare u katastru nepokretnosti

Elektronski pečat, tačka na prevare u katastru nepokretnosti

Sva rešenja Republičkog geodetskog zavoda od danas sadrže kvalifikovani elektronski pečat koji garantuje integritet i tačnost porekla podataka, objavio je danas taj Zavod.

Elektronski pečat uveden je u okviru novog Centralnog informacionog sistema katastra, a njegovo korišćenje stavlja tačku na prevare i falsifikovanje dokumenata unutar katastarskog sistema, piše Biznis.rs.

Elektronski pečat predstavlja zamenu za pečat i svojeručni potpis čineći nemogućim njegovo falsifikovanje i podižući pravnu sigurnost građana na najviši nivo. Kvalifikovani elektronski pečat obezbeđuje uštede kroz smanjivanje materijalnih troškova i vremena, te omogućava bolji nadzor i kontrolu rada unutar institucije.

On omogućava građanima i privrednim subjektima jednostavniji pristup uslugama RGZ-a, odnosno brže, jeftinije i efikasnije poslovanje.

Pomoću sistema za validaciju elektronskog dokumenta omogućeno je svim državnim organima i institucijama javnog sektora da dokument provere i dobiju potvrdu da nije došlo do izmene samog dokumenta, odnosno pokušaja krivotvorenja, navodi RGZ.

RGZ je na taj način stavio tačku na bilo kakvu mogućnost falsifikovanja, manipulacije ili prevare unutar sistema katastra nepokretnosti.

E-pečat sadrži grb Srbije koji se nalazi u gornjem desnom uglu dokumenta, naziv i adresu institucije i datum i tačno vreme kada je dokument izašao iz informacionog sistema RGZ-a, odnosno vremenski žig.

Biznis.rs

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 820 dana i 8 sati

  Naci cete vi nacina da doakate sebi.da sami sebe prevarite a nama pokazete kako ste posteni

  Oceni komentar:
  3
  15
 • Lili

  pre 819 dana i 13 sati

  Mislite da ce to poštene gradjane zaštititi od ovih hoštaplera. Smislice oni vec nešto.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Ruzica Mihajlovic

  pre 818 dana i 7 sati

  Do Vas je tesko doci,prigovore koji su osnovani i za koje postoje validni dokazi iz samo Vama znanih razloga ne resavate.Neljubaznost je osnovna odlika zaposljenih u geodetskom zavodu.Broj predmeta moje sestre Nojic Milanke,podnet 01.10.2021god.a koji nam je potreban da bismo ispravili Vasu gresku je 952-02-9-023-16521/2021 a koji bi nam omogucio da kucu pokojnog oca staru sezdeset godina legalizujemo.Molim Vas demantujte svojim postupcima sve ovo sto osecamo na svojoj kozi i ono o cemu se stalno pise.Pozdrav .

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Tragedija odumiranja intelekta

  pre 817 dana i 19 sati

  Stičem utisak, čitajući komentare građana, da kada se pomene bilo koja služba javna, a za koju je odgovorna država i vlast - građani su puni pohvala i izuzetnog te osobitog te naročitog zadovoljstva radom istih i uopšte funkcionisanju službi u interesu građana.

  p.s.
  Srbine, ovo je sarkazam. Sarkazam je nastao iz tekstova što novinskih što književnih u doba kada je kritikovanje vlasti značilo i obavezne batine od žandarmerije, ali je bilo objavljivano kao takvo a cenzura još nije nastala. Pa je prikrivena kritika bila jedini način, da je neobrazovana žandarmerija ne razume.
  Sarkazam kao takav je bio široko prepoznatljiv sve do početka ovog milenijuma.
  Međutim, mlade te napredne generacije današnje Srbije - ne prepoznaju sarkazam, sve njegove reči shvataju doslovno i originalno, i ne pomišljaju da poseduje prikriveno ili preneseno značenje, između redova.
  Zasluge za to pripadaju video sadržajima, internetu i slikama.
  Jer je mozak današnjih generacija tragično prilagođen isključivo prihvatanju vizuelnih informacija i slika i jedino tome veruju.
  Kada je tekst u pitanju, nalaze snage da pročitaju najviše 2-3 reda komentara a tim rečima veruju bez razmišljanja, kao vizuelnoj informaciji, ne razmišljajući o rečenicama i značenjima. Veruju energiji tih reči, pozitivnoj ili negativnoj i treće nema.
  Tako da prosečan Srbin danas uopšte ne prepoznaje sarkazam.
  Zbog ovog problema koji je i svetski zastupljen, međunarodna zajednica je definisala
  vizuelnu, grafičku, znakovnu oznaku za sarkazam a to je ovo ---> (!)

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Visnja

  pre 456 dana i 9 sati

  Klasicno izbegavanje odgovornosti. Katastar nepokretnosti Pozega naplaćuje za usluge dvostruko vise od propisa. Na taj nacin su bivsi radnici katastra otvorili geodetske privatne firme. Ariljski katastar je u dižu sa pozeskom tako da poštovani mozete za jeftine pare da piskarate razne zabelezba i da neciji zivot unistavate. U uredjenoj Drzavi a ne ovako punoj prevara, naoruzajte se svim vrstama oruzja radi odbrane od pomenutih.

  Oceni komentar:
  0
  0