"EPS Distribucija" više nije deo sistema EPS-a

"EPS Distribucija" više nije deo sistema EPS-a

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema "EPS Distribuciji", čime je "EPS Distribucija" prestala da bude deo sistema EPS-a.

Novim osnivačkim aktom, Operator distributivnog sistema promenio je ime u "Elektrodistribucija Srbije".

"Elektroprivreda Srbije" nastavlja da se bavi svojom osnovnom delatnošću proizvodnje električne energije i snabdevanja građana i privrede Srbije, saopšteno je iz "Elektrodistribucija Srbije".

U skladu sa zakonskim obavezama, posao distribucije električne energije od prenosnog sistema do krajnjih korisnika, izgradnje i održavanja distributivne mreže, čiji deo su i merni uređaji, priključivanja na mrežu i očitavanja brojila, kao i prekidi u napajanju električnom energijom, u potpunosti je odgovornost Operatora distributivnog sistema "Elektrodistribucije Srbije".

Iz ovog preduzeća mole da se precizno definišu nadležnosti ova dva odvojena javna preduzeća kada se informiše javnost.

Postupkom prenosa udela EPS je ispunio obaveze iz Zaključka Vlade Srbije kojim su prihvaćeni izveštaj o potrebi sprovođenja aktivnosti za usklađivanje poslovanja Operatora distributivnog sistema sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o energetici i Plana za reorganizaciju "EPS Distribucije".

Promena vlasništva u "EPS Distribuciji" upisana je 31. decembra 2020. godine rešenjem Agencije za privrede registre.

Vlada Srbije donela je 28. januara 2021. godine odluku o izmenama osnivačkog akta "EPS Distribucije" kojim je promenjeno ime ODS u "Elektrodistribucija Srbije" i uređeno poslovanje operatora, na osnovu čega je 29. januara doneta odluka o osnivanju "Elektrodistribucije Srbije" doo Beograd.

U saopštenju se dodaje da se građani za sva pitanja u vezi sa distributivnim sistemom mogu obratiti na .рс, a za pitanja iz nadležnosti EPS na .

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ništa dobro

  pre 1091 dan i 23 sata

  Da nećete opet da iskomplikujete nešto sa računima na koje treba da plaćamo utrošenu električnu energiju?
  Ionako ode EPS Francuzima...

  Oceni komentar:
  0
  2