EPS: Ne naplaćujemo "kamatu na kamatu", sve je po zakonu

EPS: Ne naplaćujemo "kamatu na kamatu", sve je po zakonu

Elektroprivreda Srbije saopštila je da će podneti krivičnu prijavu zbog tvrdnje predstavnika udruženja "Efektiva" Jovana Ristića.

Elektroprivreda Srbije podneće krivičnu prijavu zbog netačne i zlonamerne tvrdnje predstavnika udruženja "Efektiva" Jovana Ristića da EPS građanima više puta obračunava kamatu na stara dugovanja, takozvanu "kamatu na kamatu". EPS posluje u skladu sa zakonom i najoštrije demantuje navode "Efektive" – navodi se u saopštenju ovog javnog preduzeća.

Kako napominju, nakon isteka predviđenog roka za plaćanje računa obračunava se zatezna kamata, a Elektroprivreda Srbije prilikom obračuna kamate za neplaćena potraživanja primenjuje način obračuna zatezne kamate i visinu stope zatezne kamate propisane Zakonom o zateznoj kamati. Stopa zatezne kamate utvrđuje se na godišnjem nivou u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za osam procentnih poena.

Zatezna kamata se obračunava primenom prostog interesnog računa od sto i dekurzivnog načina obračuna, bez pripisa obračunate zatezne kamate glavnici istekom obračunskog perioda.

Na svakom mesečnom računu koji se dostavlja kupcima električne energije iskazuje se i obračunata kamata koja je obračunata za kašnjenje u prethodnom mesecu. Ova kamata se sastoji iz obračuna kamate na neplaćeni glavni dug iz ranijih meseci za period kašnjenja u tom mesecu, kao i kamate za neplaćeni glavni dug za prethodni mesec od dana dospeća (ako je to 28. u mesecu to je 2 ili 3 dana zavisno od broja dana u mesecu). Ovako iskazana kamata pripisuje se kontu kamate i na nju se ne obračunava kamata u kasnijim obračunima – piše se u saopštenju. 

Oni smatraju da udruženje "Efektiva" otvara "novi 'front' radi sopstvene medijske promocije i na štetu EPS-a, a što je najgore uz apsolutno, neopravdano zbunjivanje građana".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naravno

  pre 682 dana i 10 sati

  Opšte je poznato da su svi u EPS-u sveci i dobrice.
  A inače nam je država idealno uređena i sve funkcioniše.
  Naročito Euprava i naročito MUP.
  Dobih novu vozačku, svu isečenu skalpelom, dok je "sistem" lepio lepak za držanje vozačke, da slučajno ne pobegne iz koverte.
  Naravno, potrudili su se da ne promaše B kategoriju, jer je to najzgodnije mesto.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Računaljka

  pre 682 dana i 9 sati

  Zakon o zateznoj kamati u članu 2 propisuje da "dužnik koji zadocni sa ispunjenjem novčane obaveze, pored glavnice, duguje i zateznu kamatu na iznos duga DO DANA ISPLATE" Dakle, kamata se ne može obračunavati sve do dana isplate duga, nikakvi obračuni za prošle i prethodni mesec... kamata teče od dana docnje i EPS ne sme da je iskazuje u računu sve dok glavnica na koju se obračunava ne bude plaćena. Toliko valjda mogu ekonomisti i pravnici u EPSU da savladaju zakonske odredbe.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Dr Miggyy

  pre 682 dana i 9 sati

  ПОЈАМ ГОВЕДО У СТВАРНОСТИ И У АЛЕГОРИЈИ.

  У нашој природи и у шталама налазе се четвороношци од телади, крава до волова. Свакако волови су ретки. У алегоријском погледу говеда су присутна свуда, а поготову волова од фирми, пијаце, улици. Општа карактеристика код крда говеда зна се ред, зна се ко је на челу колоне, зна се ко је најачи, зна се ко је задужен за потомства за почетак, ако није у питању техника, и ко доноси принову. Гледајући ТВ програме, многи поистовећују догађаје у друштву са оних који се догађају у крдима говеда. Занимљиво је да говеда роговима склањају земљу испред себе, а несвесно је бацају на сопствена леђа, то гледаоци, да ли им се привиђа или је стварно и многи људи и нељуди раде то исто. За разлику од говеда, људи кривицу, што све бацају на своја леђа, сваљују на друге људе, своје саговорнике.

  ♣ Наша стварност, чега се паметни стиде тиме се они друге поносе.
  ♣ Сви који су застранили, на страни су властима.
  ♣ Висина нашег привредног успона мери се плиткошћу памети народа.
  ♣ Целу пензију трошим искључиво за храну. То није више пензија, већ моја хранарина.
  ♣ Власт је сувише чврста. Ослања се на слабе карактере.
  ♣ Стално критикујете своју земљу, јер сте незадовољни, а на граници много људи чекају да уђу у њу.
  ♣ Европарламентарце заболе уво слушајући пажљиво дијалог српске власти и опозиције.
  ♣ Тамо где су купци питоми цене слободно дивљају.
  ♣ Страначки члан је као дресирани пас. Умиљкује се газди, а лаје на неистомишљенике.
  ♣ Посланици у парламенту се понашају као говеда у штали. Зна се које је најаче и сви му се склањају.
  ♣ Дакле, народ није стока. Стока не гласа!
  ♣ Он воли само кратко, али зато бескрајно!
  ♣ Он је толико поверљив саговорник да ни сам не зна о чему прича.
  ♣ Не признаје чак и суд своје партије. У којој се тренутно налази!
  ♣ Све се, код нас, одвија у тоталном информативном мраку, тврде очевидци са стране.
  ♣ Наша комерцијална визија је, у сваком случају, провизија!?

  Oceni komentar:
  1
  3