EPS: Ne očekuju se restrikcije i nestašice struje

EPS: Ne očekuju se restrikcije i nestašice struje

Pojedini delovi Srbije ostali su u nedelju bez električne energije. Mediji su već preneli informaciju da je nekoliko blokova u Termoelektrani “Nikola Tesla A” (TENT A) ispalo iz rada.

Na društvenim mrežama su se oglašavali radnici "Elektroprivrede Srbije" (EPS) i objašnjavali  da je zbog nedostatka uglja iz Kolubare skoro potpuno prestalo snabdevanje TENT-a. Prema njihovim rečima, zbog lošeg uglja, manjka mazuta i kvara hidraulike kopača u jednom trenutku su čak četiri bloka ispala iz rada. Njih posebno zabrinjava što je snabdevanje ugljem do daljeg ugroženo i da je 45.000 tona dovezenog mazuta nedovoljno jer su potrebe oko 100.000 tona dnevno.

Do problema na pojedinim područjima u Srbiji došlo je samo u distributivnom sistemu "Elektrodistribucije Srbije" (EDS), koja posluje van sistema EPS-a od 31. decembra 2020. godine. Za informacije o stanju distributivne mreže, prekidima, kvarovima i područjima gde nema napajanja električnom energijom potrebno je obratiti se EDS-u. EPS će i u narednom periodu obezbediti dovoljne količine električne energije za građane i privredu Srbije i ne očekuju se restrikcije ili nestašice ‒ prenosi "Politika" informacije iz EPS-a.

Jedan od bivših direktora EPS-a, mr. Željko Marković kaže za "Politiku" da većina blokova u TENT-u nije radila zbog problema sa lošim ugljem i nedostatkom mazuta. Da se u međuvremenu uvozi velika količina električne energije i da jedino tako EPS može zadovoljiti potrošnju dok se ne normalizuje rad termo-blokova.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan