EPS proizvodi šest puta više čestica sumpor-dioksida nego što je dozvoljeno

EPS proizvodi šest puta više čestica sumpor-dioksida nego što je dozvoljeno

Kada je reč o proizvodnji čestica sumpor-dioksida (SO2) Elektroprivreda Srbije je i dalje ubedljivo najveći zagađivač vazduha u Srbiji.

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna emisija SO2 EPS-a u sektoru snabdevanja električnom energijom iznosi 89,6 odsto, što predstavlja blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, piše "Danas".

U 2017. godini emisija sumpor-dioksida koju je proizveo EPS iznosila je 330,9 kilotona a godinu dana kasnije 309,5 kilotona.

Međutim, iako je došlo do pada procenta zagađenja vazduha od strane EPS-a, u Regulatornom institutu za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za "Danas" ističu da je to nedovoljno kada je reč o obavezama koje smo preuzeli prema Evropskoj uniji o smanjenju aeorozagađenja.

To što EPS neznatno smanjuje emisije sumpor-dioksida iz svojih proizvodnih postrojenja, odnosno termoelektrana, ne menja činjenicu da je to preduzeće veliki zagađivač, najveći kada je reč o SO2. Kao ilustracija koliko je to štetno, najbolje pokazuje podatak da EPS u ovom trenutku proizvodi šest puta više čestica sumpor-dioksida nego što je to predviđeno našim zakonskim regulativama. To je nešto što se mora promeniti – kazao je za "Danas" Mirko Popović iz RERI.

Prema njegovim rečima, jedini način da se do toga dođe je da se promeni način proizvodnje struje u Elektroprivredi Srbije.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje iziskuje vreme a i pitanje je koliko može da u potpunosti proizvede efekat u zastarelim termoeektranama poput onih sa kojima raspolaže EPS. Shodno tome, prihvatljivo rešenje bi bilo da se pređe na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije i da u tom procesu EPS ima vodeću ulogu – smatra Popović.

Izvori bliski EPS-u izjavili su za "Danas" da to preduzeće radi na otklanjanju problema sa prekomernom proizvodnjom sumpor-dioksida.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • CHEMTRAIL

  pre 979 dana i 22 sata

  Ti podaci su potpuno promašeni razgovori i tendenciozno skretanje pažnje sa trovanja sa neba - na zemaljsko trovanje.
  Nas od 2009-te nadleću NATO avioni i ispuštaju sitne čestice nemetala.
  Vidite ih kao neprirodne bele tragove koji ostaju preko celog dana na nebu i polako se razilaze i spuštaju.
  Ako su domaći teoretičari zavere nešto za ismevanje, onda ćete to malo teže uraditi sa holandskim i švedskim, koji imaju zvanično podignute tužbe zbog ovog.
  Upravo danas u emisiji Galileo na B92, onoj sa kamerom sa visokim zumom x82, mogli ste videti snimak aviona nad Nemačkom koji to radi.
  Dvomotorni avion je ispuštao tragove sa repa aviona, gde ne postoji motor.
  Ali, džabe pričati, džabe, kada su meidji toliko moćni da ućutkavaju sve, zločinci rade svoje, a domaće kukavice koji sebe nazivaju zaštitinicima neba ne usuđuju se da progovore niti da urade bilo šta. (Suverena zemlja --> HA!)
  Pogoršanje vazduha je nastupilo od 2009-te, bez obzira što se od tada desio značajan pad
  svih sagorevanja po pitanju grejanja zimi, bez obzira na sve stavljene filtere i napore.
  Pa gospodo, imate li logike da shvatite da to zagađenje dolazi sa neba a ne iz lokalne atmosfere?
  Džabe snimci, džabe priznanja pilota koji su izašli iz tog posla, džabe sve...
  kada uvek ima neki zmijoljubac i plaćenik koji će da se javi i ismeva poštene ljude koji vide šta se dešava.
  E, pa, jednako kako se trujemo mi, tako se truje i dete i unuk sve i jednog generala vazduhoplovstva, političara, pilota ili kontrolora leta.
  A na vuka draškovića, tadašnjeg ministra spoljnih poslova, koji je svojim neviđenim ulizivanjem potpisao sve dozvole za prelet ovih aviona.... posebne negativne želje.

  Oceni komentar:
  1
  2