EU obezbeđuje dodatnih 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv korona virusa širom Srbije

EU obezbeđuje dodatnih 100 zdravstvenih radnika za borbu protiv korona virusa širom Srbije

Na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije Evropska unija će finansirati zapošljavanje 100 zdravstvenih radnika na šest meseci u svetlu porasta slučajeva obolelih od Kovida-19 u Srbiji.

Zdravstvene radnike će činiti lekari, medicinski tehničari i administrativno osoblje kao podrška institutima za javno zdravlje, centrima primarne zdravstvene nege, Kovid klinikama i ključnim domaćim laboratorijama. Ovo kvalifikovano osoblje će biti angažovano kao pomoć postojećim zdravstvenim kadrovima do kraja 2020. po potrebi.

Ambasador Sem Fabrici je izjavio da je ovo još jedan izraz snažne podrške koju EU pruža Srbiji u oblasti zdravstva i odgovora na Kovid-19.

EU je značajno pomagala Srbiji u krizi Kovid-19, kao i u prethodnim godinama dajući podršku zdravstvenom sektoru – ponovio je gospodin Fabrici.

Kako se navodi u saopštenju EU info centra, kada je reč o Kovidu-19, EU je brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra u martu ove godine –15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona evra za srednjoročni ekonomski oporavak.

U proteklih 100 dana od početka krize Kovid-19 marta 2020. Evropska unija je  organizovala 15 kargo aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla. Ti avioni su dovezli više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv korona virusa. U najvećoj meri se sastojala od opreme i uređaja iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su donirani Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 miliona evra za ukupno 15 kargo letova. Prvi avion je sleteo 26. marta, a poslednji 3. maja.


Eu info centar podseća da je, pored transportnih troškova, EU uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala za Srbiju kao što su:

• Zaštitne medicinske maske za lice (standardni tip) (800.000), namenjene ličnoj respiratornoj zaštiti medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama, isporučene su 18. aprila 2020.

• Infracrveni termometri (300) su beskontaktni ručni uređaji za merenje temperature tokom globalne vanredne situacije Kovid-19. Ceo kontingent je isporučen 17. aprila 2020.

• Stacionarni koncentratori kiseonika (100) poboljšavaju pristup terapiji kiseonikom i tako smanjuju smrtnost Kovid-19 povezanu sa hipoksemijom. Ceo kontingent je isporučen 23. aprila 2020. i dalje je razdeljen zdravstvenim ustanovama širom zemlje u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

• Kontejneri sa nameštajem za trijaži i hitnu zdravstvenu negu (100) omogućavaju trijažu pacijenata i pri tom sprečavaju pristup potencijalno inficiranih osoba objektima zdravstvenih ustanova. Obezbeđena je i medicinska oprema za kontejnere koja se sastoji od kreveta za pregled, stola sa dve stolice, beskontaktnog termometra, manjih kontejnera za medicinski i infektivni otpad i kante za otpatke.

• Uređaji za PCR (polimeraznu lančanu reakciju) u realnom vremenu (2) i reagensi za 2019-nCoV testove (25.000) omogućavaju trenutnu dijagnozu na Kovid-19 nakon administriranja testa. Isporučeni su institutima Batut i Torlak u Beogradu.

• Monitori za intenzivnu negu (50) kao dopuna postojećoj opremi u jedinicama intenzivne nege da bi se namirio porast u broju pacijenata uzrokovan izbijanjem Kovida-19 kojima je potrebna akutna i intenzivna nega. Svi uređaji su potom raspodeljeni zdravstvenim ustanovama širom zemlje u skladu sa potrebama po proceni Vlade Srbije.

• Uređaji za monitoring, ventilaciju i anesteziju (25) za kratkoročnu ili dugoročnu ventilacionu pomoć sa anesteziološkom negom pacijenata obolelih od akutne respiratorne opstrukcije koja je potrebna u upravljanju hitnom negom pacijenata obolelih od Kovida-19. Oni su već ili će biti raspodeljeni zdravstvenim ustanovama u Srbiji u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

• Uređaji za veštačku ventilaciju (respiratori) (50) služe za ventilacionu pomoć pacijentima obolelim od akutne respiratorne opstrukcije preko potrebne u upravljanju hitnom negom pacijenata obolelih od Kovida-19. Svih pedeset (50) uređaja je dalje raspoređeno zdravstvenim ustanovama u zemlji u skladu sa potrebama prema proceni Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

EU je takođe pružila pomoć najosetljivijim grupama tokom Kovid krize, posebno romskoj zajednici.

Sve informacije o podršci EU Srbiji u borbi protiv Kovida-19 možete naći OVDE.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Hvala ne treba

  pre 1481 dan i 12 sati

  Ovo me podseća na istraživanja koje amerikanci sprovode u Africi.
  Tokom kojih se i pojavila ebola. Odnosno, "bila otkrivena", magično.
  Molim sve naše medicinske radnike koji budu bili prisutni, da vode računa da uzeti brisovi
  za "saradnju i istraživanja" nikako ne budu poslati u neko od laboratorija EU.
  Nažalost, mnoge stvari sa kojima sam upoznat a ne mogu napisati, događaju se u Africi tokom ovakvih "pomoći".

  Oceni komentar:
  0
  1