EUROPOLIS: Bez GUP Novi Sad 2030 u ovoj godini

EUROPOLIS: Bez GUP Novi Sad 2030 u ovoj godini

Generalni urbanistički plan (GUP), glavni strateški plan razvoja grada, neće biti usvojen ove godine. Pitanje je i da li će se nacrt plana naći na javnom uvidu do kraja godine. 

Kako u svom saopštenju podsećaju iz Centra za razvoj demokratskog društva Europolis, Generalni plan je došao u fokus javnosti zbog projekta u javnosti poznatijeg kao "Novi Sad na vodi".

Generalnim planovima ovo područje je planirano za sportsko rekreativne sadržaje decenijama unazad. Promenom vlasnika, postavilo se pitanje da li je Novosađanima baš neophodna zelena površina ili je potrebnija još jedna Galensova višespratnica. Upodobljavanje planova na zahtev investitora nije novost, ali je s obzirom na lokaciju, blizinu Dunava i opasnost od eventualnih poplava prekrajanje Generalnog plana znatno otežano. Sistematski su uklonjene sve prepreke – od smene direktora u "Vodama Vojvodine", preko tajnog naručivanja studije u Institutu Jaroslav Černi i postavljanja novog v.d. direktora u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode – upozorava Europolis.

Oni navode da je nacrt plana u junu ove godine prezentovan gradonačelniku Novog Sada, "koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo po pitanju istog". Kasnije, u julu mesecu, "zeleno svetlo" dao je i Institut Jaroslav Černi, da bi konačno 28. septembra JVP "Vode Vojvodine" pokleklo pod pritiscima i izdalo vodne uslove u kojima se brodogradilište bojažljivo navodi kao atraktivna lokacija na zemljištu čiju namenu treba preispitati.

Kliknite na sliku za veću rezoluciju

U nedavnom obraćanju javnosti, Dušan Miladinović direktor JP "Urbanizam" istakao je kako u tom preduzeću radi preko 100 stručnjaka iz oblasti planiranja, a da "Društvo arhitekata Novog Sada nema legitimitet da kritikuje planove koji izlaze iz ovog preduzeća, budući da se ne radi o strukovnom udruženju, već udruženju građana". Iz istog preduzeća izašla je informacija da Generalni plan neće biti na Ranom javnom uvidu koji se praktikuje od 2015. godine, budući da je Odluka o izradi plana doneta davne 2009. godine. Ovo se može tumačiti isključivo i samo kao uskraćivanje vremena javnosti da u punoj meri reaguje na očekivana sporna rešenja –  smatra Europolis.

Oni ističu da su u više navrata postavljali pitanje "Urbanizmu" šta se dešava sa generalnim planom i kada možemo da očekujemo nacrt plana na javnom uvidu.

Odgovori koje smo dobijali mogli bi da se svedu na "fali nam jedan papir". Pitamo javno, šta radi 100 stručnjaka u JP "Urbanizam" od 2009. i zašto će Novi Sad ostati u vakumu bez Generalnog plana u 2022. godini – zaključuju u ovom Udruženju.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan