Evo kako da prepoznate da li koristite previše praška za veš

Evo kako da prepoznate da li koristite previše praška za veš

Sigurno vam se dešavalo da otvorite mašinu za veš nakon pranja i da vas ne dočeka odeća mekana na dodir, već ona koja je puna grubih i krutih tkanina. U tom slučaju, velike su šanse da ste upotrebili preveliku količinu praška za veš.

Previše deterdženta dovodi do stvaranja prebogate pene u bubnju, usled čega se odevni predmeti "zalepe" jedni za druge, pa se tako ni ne operu kako treba, prenosi Danas.

Za profesionalnu mašinu za veš u koju staje oko 12 kilograma rublja dovoljne su dve kašike praška, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu, koja prima oko 8 kilograma. Ukoliko veš perete na ruke, potrebno ga je još i manje.

Potrebna količina praška može da se razlikuje od marke do marke. Ipak, i kada na deklaraciji na poleđini boce piše da je potrebno upotrebiti više, treba imati na umu da ta uputstva sastavljaju proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više.

Ukoliko upotrebljavate prašak visokog inteziteta (HE), stvari mogu biti i gore. On predstavlja visoko koncentrisanu formulu s malo pene i može da se primenjuje u tradicionalnim i HE mašinama. Ovakvi deterdženti su najčešće dvostruko koncentrovaniji od "običnih" i oni se zato koriste u upola manjoj dozi.

Kako sa odeće ukloniti višak deterdženta?

Kako biste odeći vratili pun sjaj, potrebno je da uklonite višak deterdženta koje je vakno upilo. Možete potopiti rublje u mešavini sirćeta i vode. U dubokoj sudoperi ili kadi pomešajte 1 šolju sirćeta u litru vode i ubacite odeću. Istrljajte vidljive tragove praška, i neka odstoji oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odeće, prenosi Danas.

Druga metoda savetuje da pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka – bocu vruće vode, pola šolje boraksa, pola šolje sode bikarbone i malu količinu praška. Dodajte rublje u kadu, temejno ga potopite, pa ostavite četiri sata. Potom iscedite i ubacite odeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti rublje jako mekanim, ali će sigurno sprečiti nakupljanje viška praška ili omekšivača u vlaknima.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan