Evo kako da prepoznate falsifikovane novčanice

Evo kako da prepoznate falsifikovane novčanice

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za nacionalne centre za borbu protiv falsifikovanja i za analizu novčanica i kovanog novca u Sektoru za poslove s gotovinom, objasnio je da se autentičnost novčanica proverava upoređivanjem zaštitnih elemenata novčanice za koju se veruje da je originalna sa zaštitnim elementima novčanice čija se autentičnost proverava.

Ukoliko se posumnja u ispravnost novčanice, potrebno je predati je bilo kojoj banci ili policijskoj stanici.

Za pravljenje lažnog novca, preinačavanje pravog, njegovo pribavljanje, zatim stavljanje lažnog novca u opticaj, ali i neprijavljivanje nadležnim organima da je neko izvršio neku od pomenutih radnji, predviđene su novčane i zatvorske kazne od dve do petnaest godina.

Kada građanin posumnja u ispravnost novčanice, potrebno je da je preda banci ili policiji. Ukoliko takvu novčanicu pusti u opticaj, rizikuje krivičnu odgovornost i mogućnost izricanja novčane ili zatvorske kazne u trajanju do tri godine – upozorio je Jeremić.. 

Kako je objašnjeno na sajtu NBS, u svakodnevnoj upotrebi novčanica uvek treba da proverite više od jednog zaštitnog elementa pomoću tri vrlo jednostavna testa: "oseti, pogledaj i nagni", prenosi Danas.

Oseti

Iz NBS su naveli da je duboka štampa, kao metoda zaštite od falsifikovanja, vrlo je efikasna, jer je provera jednostavna. Prelaskom noktima ili jagodicama prstiju preko glavnog motiva na licu originalne novčanice oseća se izvesna hrapavost koja je posledica nanosa boje koja se nalazi iznad nivoa površine papira. Falsifikovana novčanica je najčešće glatka na dodir, a kada je hrapavost imitirana, ona se ipak razlikuje od one na originalnoj novčanici.

Pogledaj

Jeremić je objasnio kako je drugi način provere posmatranje vodenog žiga. On se nalazi na belom, levom delu lica novčanice i prikazuje centralni motiv novčanice.

Na falsifikovanoj novčanici na mestu vodenog žiga, dok se novčanica nalazi na stolu, vidimo lik Milutina Milankovića, dok se kod originalne novčanice on ne vidi i ne treba da se vidi. Kada originalnu novčanicu podignemo prema izvoru svetlosti, mi ćemo u obojenom delu novčanice videti lik Milutina Milankovića, koji u potpunosti odgovara glavnom motivu na novčanici rekao je on.

Nagni 

Još jedan zaštitni element je optički varijabilna boja. Znak Narodne banke Srbije na originalnoj novčanici menja boju u zavisnosti od ugla posmatranja, dok je kod falsifikata boja ista nezavisno od ugla posmatranja.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naravoučenije

  pre 217 dana i 17 sati

  Daj ti meni bilo kakve, lako ću ja sa falisifikatom. Ionako ih svi daju muzičarima, pa ovi posle brinu gde dalje da utope.
  Ekonomski stručnjaci, kreće nam lošiji period od 04-og septembra.
  Pustite vi priče "stručnjaka" iz NBS o padu inflacije.
  Slušajte šta vam astrologija kaže. Ali će da bidne bolje od 30.12.2023. Taman da se osetimo lepše pred Novu Godinu.
  Sad se smejte, a za 3-4 meseca, vala nećete.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Vladeta

  pre 216 dana i 17 sati

  Da, svi smo stručnjaci i imamo vremena da konzrolišemo. Sav novac prolazi kroz banke, a to je gospodo njihov posao.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Tužna slika

  pre 216 dana i 16 sati

  Vladeta, kad jadna službenica od milošte zvana šalteruša primi lažnu novčanicu, šta misliš da ona uradi?
  Inače, ako prijavi - sama će je nadoknađivati, jer je bila dužna da primeti.
  To ti je kao sa muzičarima koji prime lažnih 100 eura za pesmu.
  Predaj dalje.
  Dok se ne donese propis, da onaj ko uhvati novčanicu ne nadoknađuje štetu, odnosno da mu država nadoknadi bar 50% - stalno će se to sakrivati.

  Oceni komentar:
  0
  0