Evo kakva će se pravila primenjivati u slučaju da korona virus uđe u škole

Evo kakva će se pravila primenjivati u slučaju da korona virus uđe u škole

Đaci se od septembra vraćaju u školske klupe, uz poštovanje određenih mera, ali iz dodatnu opreznost koja obavezuje kako roditelje tako i prosvetne radnike da prate svoje učenike.

Kako smatra epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, ne treba se plašiti polaska u školu, jer se ta ista deca mesecima već druže i provode vreme zajedno, dok će u školama biti obavezno poštovati određene mere zaštite uz drugačiju organizaciju nastave. Profesor Tiodorović smatra da je potrebno decu edukovati, što će već biti pojašnjeno na prvom času, te da je i na roditeljima i na prosvetnim radnicima velika odgovornost.

– Prosvetni radnici sada imaju veoma važan zadatak i moram da priznam, iz svog ugla, da im nije lako. Oni moraju da budu spremni da prihvate decu i da preuzmu odgovornost i ulogu u funkcionisanju svega što sledi. U dogovoru sa školskim lekarima biće pojašnjeno kako da se ponašaju, kako da prepoznaju simptome, da im mere na ulasku školu telesnu temperaturu. Nije to ništa teško niti komplikovano, uz malo dobre volje i organizacije, sve će to proći u najboljem redu – objasnio je za "Blic" profesor Tiodorović.

Svaki učitelj ili nastavnik do sada je već upoznao svoje đake, tako će mu biti lakše da prati njegovo ponašanje i primeti mogući problem. Ukoliko se dogodi da u porodici deteta neko oboli od korone, taj učenik biće udaljen iz razreda dok se ne izleče ukućani i ne utvrdi da i ono nije zaraženo.

– Takođe, ako se tegobe jave u školi, na času, učitelj ili nastavnik posumnja na određene simptome koji ukazuju da dete ima koronu, pozvaće telefonom roditelje i obavestiti ih da dođu po dete. Ili ako roditelji ne obaveste školu da u porodici imaju obolelog, a to sazna škola, onda ni dete neće moći da pohađa nastavu s ostalom decom, dok se ne steknu uslovi. Ako se dogodi takav primer, celo odeljenje neće ići u izolaciju, nego će se pratiti ta deca, obaviti testiranje i škola nastavlja dalje. Jer gde su nama sada deca? Druže se, provode vreme zajedno, nisu izolovana, pa zašto onda uz preporučene mere ne bi pohađala nastavu? Škola treba da im da uputstvo, već na prvom času moraju dobiti informacije o maskama, korišćenju, fizičkoj distanci, odstojanju, dezinfekciji i pranju ruku – rekao je za "Blic" epidemiolog Tiodorović.

TOP 5 PRAVILA: Bez maske tokom sedenja u klupI

1. Ukoliko jedan učenik dobije koronu, ostali će biti testirani, ali će nastaviti rad

2. Ako se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće ići u školu iako nije zaražen

3. Ako se tegobe jave u školi, na času, nastavnik je u obavezi da pozove telefonom roditelje da dođu po dete

4. Đaci mogu da skinu maske dok sede u klupi. Masku će ponovo staviti kada idu do toaleta, na velikom odmoru...

5. Troslojne maske neće biti obavezne

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan