Evo koje novine očekuju đake od septembra

Evo koje novine očekuju đake od septembra

Prema najavama resornog ministra, Mladena Šarčevića, osnovci i učenici određenih gimnazija u narednoj školskoj godini će dobiti nove predmete a u škole se vraćaju i bazični sportovi.

U pojedinim gimnazijama već postoje odeljenja za talentovane učenike iz matematike, fizike, biologije i hemije a u novoj školskoj godini će biti otvoren razred za nadarene iz istorije i geografije. Zainteresovani za upis u odeljenje za istoriju i geografiju, pre završnog, polagaće prijemni ispit, a rang lista će se formirati sabiranjem bodova prijemnog i završnog ispita sa bodovima iz šestog, sedmog i osmog razreda. U sklopu reformi, učenike treće godine gimnazije, čeka šest novih izbornih predmeta.

– U prvom ciklusu pre dve godine su učenici mogli da biraju dva izborna predmeta koja su mogli da slušaju u prvom razredu i mogli su da ga menjaju tokom drugog razreda. U novom ciklusu, odnosno treći i četvrti razred, učenik koji odabere određeni izborni predmet, a bira dva od šest koji mu se nude, mora da sluša i treći i četvrti razred. To su Primenjene nauke 1, Primenjene nauke 2, Istorija civilizacije, Ekonomija i biznis, Osnove geopolitike, i dva iz prethodnog ciklusa – Obrazovanje i održivi razvoj i Umetnost i dizajn – izjavio je za RTV načelnik Školske uprave za južnobački i sremski okrug, Jovan Vukčević.

U osnovnim školama, najavljeno je uvođenje informatike u prvi razred i programiranja u treći. Kako bi se podstakao pravilan razvoj dece, u škole se vraćaju bazični sportovi koji se neće ocenjivati. Generalno, koncept reformi u školstvu do 2030. će se sprovoditi sa ciljem da kod đaka razvijaju kompetencije i stvore funkcionalno znanje.

Takođe, očekuje se da će oko 5.000 zaposlenih u prosveti krajem januara dobiti saglasnost za zasnivanje radnog odnosa za stalno a u toku je analiziranje i drugog kruga prijavljenih, odnosno, onih profesora koji su radni odnos zasnovali pre dve ili tri godine, kazao je Vukčević a prenela Radio-televizija Vojvodine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan