Evo koje profesije u Srbiji imaju pravo na raniji odlazak u penziju

Evo koje profesije u Srbiji imaju pravo na raniji odlazak u penziju

Beneficirani staž u Srbiji imaju radnici nekoliko profesija, odnosno, kako navode iz PIO Fonda, reč je o značajnije većem broju od 10.

U Srbiji on podrazumeva uvećane doprinose za PIO, raniji odlazak u penziju i duže korišćenje penzije u odnosu na ostale penzionere, piše "Telegraf biznis".

Postoje poslovi, odnosno radna mesta, na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne mere zaštite na radu kao i radna mesta na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili na kojima zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju dalje uspešno obavljanje profesionalne delatnosti.

Kako su za ovaj portal objasnili u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, u zavisnosti od težine posla, opasnosti i štetnosti za zdravlje, kao i preduzetih mera zaštite na radu zavisi i koeficijent uvećanja staža osiguranja. Godina se računa kao 14, 15, 16 ili 18 meseci. Pri tome, staž osiguranja se računa sa uvećanim trajanjem samo pod uslovom da je lice efektivno radilo na tim poslovima najmanje 10 godina (za starosnu penziju), odnosno 5 godina (za invalidsku penziju).

Pravo na beneficirani radni staž imaju i oni koji sami sebi plaćaju radni staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radili teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni beneficijom, objašnjavaju u PIO fondu, a prneosi "Telegraf".

Beneficirani staž kod nas se vezuje za zaposlene u vojsci, policiji, kao i delatnostima kao što su poslovi u rudnicima, crnoj i obojenoj metalurgiji, proizvodnji i preradi nafte, hemijskoj industriji, namenskoj proizvodnji, gumarskoj industriji, farmaceutoskoj industriji, proizvodnji električne energije.

• MUP, MSP, BIA, VBA, VOA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Poreska policija, Vojska Srbije (u 2020. godini sa navršenjem 55 godina života i 24 godine staža osiguranja od čega 14 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staža osiguranja računa sa uvećanim trajanjem),

• Podoficir i oficir u Vojsci Srbije (53 godine života i 40 godina penzijskog staža)

• Pukovnik u Vojsci Srbije (54 godine života i 40 godina penzijskog staža)

• Pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA (53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici) i

• ostali policijski službenici (60 godina života i 25 godina staža od čega 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staža osiguranja računa sa uvećanim trajanjem)

Povoljniji obračun penzije se vrši prema navršenom stažu osiguranja i zaradama počev od 1. januara 1996. godine, pri čemu se tako obračunata penzija uvećava za 20 odsto, pod uslovom da ta lica imaju navršenih 55 godina života i najmanje 24 godine staža osiguranja, rekli su za Telegraf biznis.

Oceni vest:
15
14

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nik

  pre 1258 dana i 21 sat

  ostali policijski službenici (60 godina života i 25 godina staža od čega 15 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staža osiguranja računa sa uvećanim trajanjem)
  Podatak nije tacan.Ukoliko se misli na ovlascena sluzbena lica (policajce) ide se sa 55 godina.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Primedba Ministarstvu rada u vladi

  pre 1258 dana i 20 sati

  Naravno, radnici koji rade u 24x7 režimu, sa poremećenim bioritmom, spavanjem, hranjenjem
  i ostalim vrtsama odmora - nemaju pravo na beneficirani radni staž.
  A to je posao jednak policijskom i vojnom.

  Oceni komentar:
  17
  26
 • Vidoje

  pre 1258 dana i 7 sati

  Да ли свештеници имају бенефицирани стаж собзиром да раде стално на терену у сусрећу се са стресним ситуацијама мртвим људима рад и по киши и сунцу мразу.

  Oceni komentar:
  16
  4
 • Mali šraf

  pre 1258 dana i 3 sata

  Nemaju svi u uiks ben. staž , čak i oni koju su u neposrednom kontaktu sa lls , obrazlozenje je nisu sistematizovana radna mesta

  Oceni komentar:
  3
  1
 • goran

  pre 1257 dana i 17 sati

  niste naveli radnike zeleznice ,sta je sa njima ja neprekidno radim vec 35 godina sa beneficijom 12+2,kako rekoste 14 meseca za godinu,kada ja sticem pravo za penziju,hvala unapred na odgovoru,pozdrav

  Oceni komentar:
  6
  15
 • Sasa

  pre 1256 dana i 16 sati

  A vojnici po ugovoru?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Zoran

  pre 1256 dana i 11 sati

  Sta cemo sa građevinarima?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Trofa

  pre 1256 dana i 6 sati

  Da da ...Samo policija...Oni jadni toliko posla imaju...Posebno saobracajci..Nagrdise se od para...A nas ostale koji imamo benificirani staz a ne radimo u MUP, BIA, VJ...NAS KO JE..E

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Jugosloven

  pre 1256 dana i 6 sati

  Sve smo to, prethodno upitano, izgubili sa socijalizmom.
  Ove nove čike što vladaju, samo bi da se bogate.
  Ne interesuju ih tuđi životi niti ljudi.
  U stvari, živa im je muka što i plate moraju da nam daju.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • zoran

  pre 1206 dana i 8 sati

  Ja sam vozac, od 89 do 99 imam beneficirani staz 12\15 a od 2000 do danas 12\14 kad mogu da idem u penziju.

  Oceni komentar:
  7
  14