Evo kolike će biti kazne za nepoštovanje odluke o kovid propusnicama

Evo kolike će biti kazne za nepoštovanje odluke o kovid propusnicama

U ugostiteljske objekte u zatvorenom, od subote u 22 sata, kada počinje primena kovid propusnica, gosti će moći da uđu sa potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Isto važi i za negativan rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata), i antigenski test, ne stariji od 48 sati. Novost u odnosu na prekjuče postavljena tri uslova za kovid potvrdu, je to što će validan "pasoš" predstavljati i rezultat testa na antitela, koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi.

Podsećamo, kontrola počinje sutra, a kažnjavanje od ponedeljka, 25. oktobra. 

Kazne

One koji se ogluše o nova pravila čekaju kazne – 300.000 za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara. Kovid redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez kovid sertifikata, posle 22 sata – 5.000 dinara! Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju kovid propusnicu, koja je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do fajronta, u jedan sat posle ponoći, pišu "Večernje novosti".

Na sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom, juče je zvanično doneta odluka o ovim novim pravilima. Obaveza ugostitelja je da proveri svakog gosta pre ulaska u lokal, isto kao što to već nekoliko meseci rade u zemljama EU, pa i ponegde u regionu. Razlika je što se, recimo u Sloveniji, pokazuje samo pisana potvrda ili digitalni sertifikat, a kod nas će, kako je najavljeno, uz to redari tražiti na uvid i neki od ličnih dokumenata sa slikom. Tako bi trebalo da se spreče zloupotrebe, odnosno korišćenje tuđih dokaza o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nale

  pre 97 dana i 21 sat

  Vidiš, imam mačka koji me ne sluša, taman da ga prodam Vladi Srbije da mu okače ove mere o rep.

  Oceni komentar:
  2
  19
 • Džabe to krečenje

  pre 97 dana i 21 sat

  Ovo bi bilo neke logike da je 24x7 primena.
  Ovako se odnosi samo na svadbe i bogate bespolsičare koji ne sutaju ujutro za posao.
  A to je izuzetno mali procenat ljudi, koji bi mogli preneti virus.
  Za to vreme tokom dana po tržnim centrima, autobusima... svi rizikuju.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Saska

  pre 97 dana i 20 sati

  Mislim da to nema veze sa virusom, vec sa otimanjem narodu para.Imali propusnicu ili ne treba ugraditi u svim ugostiteljskim objektima fotokataliticke preciscivace vazduha i ne treba ti propusnica,svi su bezbedni

  Oceni komentar:
  1
  18
 • Đoka

  pre 97 dana i 20 sati

  Počinje šišanje,kupe se parice

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Bjanka

  pre 97 dana i 18 sati

  Deri, deri, deri narod, koristi strah i urođenu agresiju naroda (na 021 stotine komentara "dušebrižnika" koji predlažu izgladnjivanje nasmrt onih koji nisu vakcinisani, bravo za humanost, Srbi!), koristi glupost i medijsko širenje straha i panike da uvedeš propusnice koje će se plaćati debelo i za koje će se, koje li ironije, čekati u redu satima, i još deri za kazne, i još uništi preostale restorane i kafiće i ugostiteljstvo, a sledeće na redu su tržni centri i bilo kakvi oblici zabave, zabrani, maltretiraj, izgladnjuj, teraj ljude da plaćaju za propusnice, testove da bi uopšte preživeli, psihički maltretiraj narod da se na silu vakciniše (iako ima i onih koji realno ne smeju), plaši, muči, nateraj da plaćaju, širi mržnju između dve ili tri struje ljudi sa različitim mišljenjima, teraj ih da počnu da se ubijaju međusobno, plaši, muči glađu i izolacijom, laži, a mi sve to gutamo i trpimo, jer sve to je realno bolje nego živeti sa razumevanjem, odgovornošću i koliko god bolje možemo. Ne, hajde da se mrzimo, plašimo i glasamo da se pobiju svi koji misle drugačije. Jer svako ko ne misli apsolutno isto kao vlast je "divljak koji ne zaslužuje da živi" (citat koji pripada u mnogim komentarima na 021 članak o uvođenju zabrana). Država koja bi mogla biti raj na zemlji sa svojim lepotama i bogatstvima, a mi je svesno pretvaramo u pakao širenem mržnje, strahova, očajanja i panike.

  Oceni komentar:
  1
  11