Evo koliko će klima uređaj uvećati račune za struju

Evo koliko će klima uređaj uvećati račune za struju

Visoke temperature ovih dana naterale su mnoge građane da ukljućuju svoje klima uređaje, a o paprenim računima za električnu energiju razmišljaće kada sledećeg meseca stignu uplatnice. Trebalo bi da znaju da se na računima onih domaćinstava koja su se čitavog meseca protiv tropskih vrućina "borila" uređajima za rashlađivanje može naći i po 4.000 dinara više.

Zbog velikih vrućina, majstori za klima uređaje su prethodnih dana imali pune ruke posla. Na njihov dolazak čeka se i po nekoliko dana, a "za ruke" valja pripremiti barem 2.500 dinara. Oni koji su svoje uređaje pripremili za leto, mogu da se rashlade, ali treba i da se pripreme za veće račune.

- Upotreba klima uređaja u stanu može znatno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju - naglašavaju stručnjaci za energetiku. - Visokoenergetski efikasan klima uređaj troši u proseku kilovat-čas električne energije za sat rada. Za 12 sati rada, račun raste na skoro 106 dinara, a mesečno na 3.155 dinara. Kada se uračunaju akciza i PDV, trošak nastao zbog rashlađivanje premašuje 4.000 dinara.

U "Elektroprivredi Srbije" naglašavaju da količina električne energije koju potroši jedan klima uređaj zavisi od njegove snage.

- Tako uređaj za rashlađivanje snage jedan kilovat-čas, koji se svakog dana u mesecu koristi po pet sati, potroši 150 kilovat-časova - kažu u EPS.

Kako se klima uređaju uključuju uglavnom tokom dana, potrošači moraju da znaju da će te potrošene kilovate plaćati po dnevnoj, skupljoj tarifi. Cena, naravno, zavisi od zone u kojoj kao potrošači pripadaju. Tako je kilovat-čas u zelenoj zoni, koja predviđa potrošnju do 350 kilovata, u višoj tarifi šest dinara. U plavoj zoni, gde je limit 1.600 kilovata, cena je devet dinara, a duplo više je u crvenoj zoni, gde spada najveća potrošnja, veća od 1.600 kilovata.

Dva tipa klima uređaja

Dugogodišnji majstor za rashladne uređaje Marko Ranić objašnjava da postoje dve vrste klima uređaja. Najveći broj građana ima takozvani fiks spid aparat, koji troši 1,3 kilovata na sat.

- Drugi tip su klima uređaji inverter tehnologije, koji troše mnogo manje struje - kaže Ranić. - Ovakav uređaj od 12.000 BTU jedinica u vrućem stanu u početku troši 1,3 kilovata, dok ne postigne zadatu temperaturu. Kada to uradi, smanjuje potrošnju i potom troši vrlo malo.

Oceni vest:
10
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • podbarac

    pre 1763 dana i 15 sati

    sa ovakvim vremenom prisiljeni smo da koristimo klime , umereno i neće biti velik račun

    Oceni komentar:
    4
    17
  • Gagi

    pre 1008 dana i 10 sati

    Ajde bre ne lupetajte pa me radi klima 24 sata niti 30 dana u nedelji

    Oceni komentar:
    4
    2
  • Pa ne može džabe

    pre 1008 dana i 6 sati

    Hiljadu - dve dinara veći račun me neće sprečiti da se hladim.
    Na kraju krajeva zato snabdevanje strtujom i postoji.

    Oceni komentar:
    0
    7