Evo šta da uradite ako se zateknete u poplavljenoj ulici u vašem automobilu

Evo šta da uradite ako se zateknete u poplavljenoj ulici u vašem automobilu

Ukoliko se iznenada nađete u poplavljenoj ulici, ta situacija može biti opasna po život ako ste u automobilu.

Gotovo polovina svih smrtnih slučajeva u iznenadnim poplavama povezana je s vozilima, prenosi City magazin.

Takve situacije zahtevaju veliki oprez, jer na dubini od samo 30 centimetara vaš automobil može krenuti da pluta, a dubina od 45 centimetara može odneti vaš kamionet.

Lin Bertšel, radnik hitne pomoći, plivač i spasilac savetuje da, ukoliko se zateknete u poplavi u vašem automobilu, najpe spustite prozore.  Ako su se prozori zaglavili, on savetuje da pokušate da pronađete neki predmet u svom vozilu kojim biste mogli da razbijete prozore. Ovo je ključno jer "ako nivo vode nastavi da raste, automobil se puni i postaje kao kamen, umesto da pluta nizvodno".

Nakon toga otkopčajte svoj sigurnosni pojas i potom pokušajte da se popnete na krov vozila. U slučaju da ste uspeli da to uradite, odmah okrenite broj hitne službe.

Bertšel je savetovao da pokušate da ostanete na automobilu dok ne stigne pomoć, a možete da legnete na krov kako biste bili stabilniji.

Stvarno ne preporučujem da napuštate vozilo – rekao je Bertšel i naveo da su veće šanse za preživljavanje ako ostanete uz auto jer će hitne službe pre uočiti vozilo nego osobu, prenosi City magazin.

Možete upaliti svetla za opasnost kako biste bili uočljiviji, aktivirati alarm automobila pomoću priveska za ključeve i, ako je moguće, pritiskati sirenu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan