Evo za koje poslove, i pored dobre zarade, u Srbiji manjkaju radnici

Evo za koje poslove, i pored dobre zarade, u Srbiji manjkaju radnici

Za neke od poslova za koje sledi mesečna zarada u protivvrednosti od 700 pa sve do 2.500 evra izuzetno je teško naći radnike – dok se za neke pozicije i ne pita za obrazovanje, u drugima je važno iskustvo, veština ili spremnost da se na nekoliko meseci živi van svoga prebivališta.


Radnik u kol-centru sa znanjem nemačkog jezika

Kol-centri nude zarade od 700 do 800 evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, ali je preduslov dobro poznavanje jezika koji nije engleski. Izuzetno su traženi oni koji poznaju nemački jezik, toliko da mogu da vode kvalitetnu usmenu konverzaciju, ali poslodavcima nije lako da pronađu takve kadrove na našem tržištu – kaže Miloš Turinski sa portala Infostud za portal nova.rs.


Pastiri i berači malina

Među zanimanjima za koja nisu potrebne nikakve kvalifikacije, prema visini potencijalne zarade ističu se poslovi pastira i berača malina.

Pastiri mogu da zarade i do 1.000 evra mesečno, dok berači malina mogu da zarade i 2.500 do 3.000 dinara dnevno u sezoni.

Problem je u tome što oba posla zahtevaju izmeštanje iz svoga prebivališta na nekoliko meseci, a ponekad i do pola godine. Zbog toga, uprkos potencijalnoj zaradi, nikada nema dovoljno zainteresovanih za ovakve poslove – objašnjava Turinski a prenosi Nova.rs.


Majstori građevinske struke

Na domaćem tržištu izuzetno se teško dolazi do dobrih tesara, stolara, keramičara, nema vodovodžija, gipsara, parketara – upozorava Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

On dodaje da ove zanatlije, ukoliko kvalitetno rade, što je jedini preduslov da budu angažovani, u Srbiji mogu da zarade od 1.500 do 2.300 evra mesečno, ali zato u inostranstvu dobijaju najmanje duplo, pa se najveći broj pravih majstora odavno iselio.


Senior programeri

Iskusni programeri su najvažniji resurs svake uspešne IT kompanije, i zato će mnoge učiniti sve da ih zadrže.

To je razlog zašto njih ima izuzetno malo na tržištu, bez obzira koliku platu da im nude poslodavci – kaže Miloš Turinski.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, tržište je uvek "gladno" i  manje iskusnih a diplomiranih inženjera IT tehnologija, ali i inženjera elektrotehnike, računarstva i elektronike.


Vozači C, D i E kategorije

Dok se vozači B kategorije lako nalaze, domaći poslodavci mnogo duže čekaju da zaposle one sa C, D  i E dozvolom, odnosno licencirane za transport putnika i tereta.

Kod vozača kojima treba poveriti autobus sa putnicima ili kamion sa vrednom robom presudno je iskustvo, koje se najviše ceni i najbolje plaća. U našoj zemlji se, međutim, plate vozača u državnim firmama kreću oko 500 evra, pa oni kada steknu iskustvo odmah odlaze u inostranstvo, gde su primanja u njihovoj profesiji i pet puta veća –  navode u Infostudu a prenosi portal "Nova".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan