Evo zašto nikako ne treba odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi

Evo zašto nikako ne treba odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi

Nutricionistkinja Anja Rimac skrenula je pažnju na više stvari koje se tiču pripreme hrane, među kojima je i odmrzavanje namirnica.

Prilikom kuvanja uvek treba paziti da su namirnice dovoljno dobro termički obrađene, ali i da su one sveže, jer se onda one mogu odložiti u frižider i ponovo jesti naredni dan za ručak, uz prethodno podgrevanje.

Nakon kuvanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest odložiti je u frižider. Nakon toga, isto veče ili drugi dan, sve namirnice smeju da se podgreju barem jednom, a najbitnije je da se zagreju barem do 75 stepeni, pre ponovnog konzumiranja, a ako je jelo na kašiku onda do 100 stepeni – rekla je nutricionistkinja Rimac.

Dodala je i da većinu namirnica treba podgrevati dva do četiri minuta u mikrotalasnoj rerni na jakim postavkama ili nekoliko minuta na ringli ili u rerni. S druge strane, treba izbegavati podgrevanje hrane na pari ili u sporim kuvalima, jer može doći do razmnožavanja bakterija.

Hranu preko noći ne bi trebalo da ostavljamo na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u letnjim mesecima, kako se bakterije obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stepeni. U ovakvim slučajevima može da dođe do razvoja bakterija i toksina u hrani. 

Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u frižider, najbolje u roku od dva sata nakon pripreme ili konzumiranja, kako bi se sprečio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se baci radi sigurnosti – objasnila je nutricionistkinja.

Važno je i pravilno zamrzavanje i odmrzavanje hrane.

Kod zamrzavanja je bitno to uraditi što pre, a na primer, pre zamrzavanja povrća, trebalo bi ga prvo kratko kuvati na pari ili u vreloj vodi, a nakon toga prosušiti ubrusom i onda spakovati u plastične kese za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.

Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane – najbolje bi bilo to uraditi preko noći u frižideru, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikotalasnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi.

Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu kesu, pa u napunjenu činiju. Vodu treba menjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomerno – zaključila je nutricionistkinja.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan