EVROSTAT: Lane u EU 450.000 umrlih više nego što je godišnji prosek

EVROSTAT: Lane u EU 450.000 umrlih više nego što je godišnji prosek

U Evropskoj uniji je u novembru 2020. godine za 40 odsto više umrlih od višegodišnjeg proseka.

Statistička agencija Evropske unije (Evrostat) objavila je danas podatke da je, od marta do novembra 2020. godine zabeleženo više od 450.000 umrlih u EU, nego što je bio prosek proteklih nekoliko godina. Vrh je bio u novembru kada je zabeleženo 40 odsto više umrlih nego što je bio višegodišnji prosek, prenosi list "Danas".

Istraživači su računali prosek EU koristeći podatke od svih članica, osim Irske, koja ih nije dostavila. Novembarsko povećanje umrlih prati broj umrlih u aprilu, tokom prvog talasa pandemije, kada je bilo 25 odsto više umrlih nego što je prosek. Broj umrlih je bio nešto bliži višegodišnjem proseku tokom letnjih meseci, ali od avgusta počinje nagli porast smrtnih slučajeva.

Najveći broj umrlih u novembru prijavile su Bugarska, Poljska i Slovenija, koje su pokazale rast od skoro 90 odsto u odnosu na april. Belgija je u novembru imala povećanje od 60 odsto umrlih, Italija i Austrija oko 50 odsto. Podaci koincidiraju sa slučajevima Kovida-19 i smrti od korona virusa, ali Evrostat navodi da podaci ne prave razliku između uzroka smrti, ali i da povećanje broja daje generalnu ocenu o smrtnosti pandemije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan