EXIT 2016 - Teme i dileme

EXIT 2016 - Teme i dileme

Osim pojava koje pojedince individualno nerviraju - kao što su plastični venci i cvetići u kosi devojaka, mirisi oznojanih tela, prašina, ekipno držanje za ruke u masi...- postoje još neke stvari na egzitu koje se tiču svih posetilaca. To su pre svega gužve i sporost prilikom ulaska, exit platne kartice, informacije o programu, binama...

Pre početka Exit avanture, organizatori su apelovali posetiocima da na vreme zamene svoje vaučere za ulaznice, da ne bi pred početak festivala čekali u dugim redovima i tako propustili koncert. Uvek je dobro doći ranije, jer će i prolazak kroz festivalske kapije ići mnogo brže, no budući da je kontrola na Exitu pojačana, ne možete da očekujete da ćete samo da prošetate kroz ulaz.

- Sarađujemo sa svim službama i svim instancama da ulazak na Tvrđavu prođe bezbedno i olakšano za svakog posetioca. Želimo da podsetimo da je na našem festivalu kontrola pojačana u odnosu na ostale jer nam je bezbednost uvek na prvom mestu - poručuju iz Exit tima.

Svi smo tolerisali početničke organizacione greške prvih godina i brzo ih zaboravljali. Ali, iako su se (nimalo jeftine) ulaznice menjale za festivalske narukvice dva dana pred početak Exita, na čak dodatna tri mesta (ispred Gradske kuće, u kampu na Štrandu i glavnim zamenskim šalterima ispod glavnog ulaza na Petrovaradinsku tvrđavu kod Lovotursa), gužve na nekim rutama bile su nezaobilazne.

- Gužve su poprilične, kao i svake godine, u udarnim terminima, pred koncert najavljivanih faca Exita. Ko zna fore, ima iskustva od ranijih poseta Exita, može se progurati do željenog mesta - kaže Kristina, koja je redovan posetilac Festivala.

- Sinoć je gužva bila veća nego u četvrtak i od sata do arene mi je trebalo oko 45 minut - žali se David koji je čak iz Irske došao na Exit.

Ipak je na Petrovaradinsku tvrđavu došlo preko 40 hiljada ljudi, a veliki broj posetilaca podrazumeva i gužvu na nekim binama, ali da li su organizatori mislili na sve sitnice?

Da Exit u svakom momentu brine o svojim posetiocima, potvrđuje i aplikacija koja im omogućava lakše snalaženje na festivalu. Gradski wi fi je obezbeđen u gornjem gradu, a aplikacija, koja je osmišljena da bude atraktivna, ali i korisna posetiocima, pruža sve potrebne informacije, te Exit tim savetuje svim posetiocima da je preuzmu. Ipak, da bi aplikacija bila primamljivija posetiocima, prvo moraju osvežiti zvanični sajt Festivala.

- Nisam instalirao aplikaciju, možda zbog predrasude jer im i sajt loše radi, a i nepregledan je - kratko nam kaže Bela.

Ovogodišnji način plaćanja na Exitu je samo unapređen prethodni sistem. OTP karticom na Exitu možete plaćati piće, hranu i suvenire, a kako se posetioci snalaze, objasnio nam je Exit tim:

- Kartica za plaćanje jednostavnom aktivacijom može postati debitna kartica OTP banke. Ima pitanja, ali ljudi se snalaze, jer su već navikli na sistem plaćanja festivalskim karticama i na Exitu.

Međutim, većina sagovornika rekla nam je da nisu koristili OTP platnu karticu na Exitu, jer se participacija plaća (250 dinara), laku ju je izgubiti, a i festivalske cene pića i hrane su im preskupe (pivo oko 300 dinara), pa se pre ulaska na Tvrđavu obezbede kalorijama koje im pomognu da izdrže celovečernju žurku.

- Isplativije je kupiti piće van zidina Exita, nego piti razvodnjeno pivo ili vodu koja je duplo skuplja u odnosu na regularne cene u prodavnicama - požalio se Marko koji kaže da je redovan posetilac najžešće bine na novosadskom Exit festivalu, Explosive stage.

Na radost adrenalinskih zavisnika, ove godine se na Exit vratio Zip-Line. Bezbedno spuštanje niz dugačku sajlu, sa pogledom na skoro ceo festival i glavnu binu, jedna je od ograničenog broja aktivnosti koja se plaća.

Takođe, posetioci mogu svako veče od 20 sati posetiti Planetarijum na Petrovaradinskoj tvrđavi, pogledati brojne skulpture i instalacije, ekstremni performans skejtera, performars na štulama, kabinu za hlađenje, umesto da se žale kako nema besplatnih aktivnosti. Pronađite ih, možda su na kraju lavirinta.

Problem jedino može nastati ukoliko izgubite narukvicu, jer Exit ne nadoknađuje "izgubljene", kako kažu, zbog zloupotreba.

- Narukvica je osmišljena tako da ne može biti izgubljena i može samo mehanički da se strgne i iščupa i to uz veliki trud.

Jasna su vam pravila, čuvajte narukvicu tokom ulaska na Festival i kretanja od bine do bine, pogotovo ako idete i na Sea dance, jer strgana narukvica znači kraj avanture.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • kosta

  pre 2895 dana i 18 sati

  Da li neko zna da mi kaže zašto mnogi nose one hirurške maske? Da li je to neki fazon?

  Oceni komentar:
  0
  0
 • marija

  pre 2895 dana i 8 sati

  Da bi povratili depozit od 250din koje dajete otp banci za exit platnu karticu morate da čuvate fiskalni isečak koji dobijate u trenutku kad idete da lujujete na tvrdjavu. Znači, šanse da sačuvate isti isečak su minimalne i bankari su ovo sigurno i znali...

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Darko

  pre 2894 dana i 18 sati

  Fiskalni isečak nije bio potreban da bi povratili depozit, a maske se nose zbog prašine.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • IM

  pre 2892 dana i 15 sati

  maske nose zbog prasine

  Oceni komentar:
  0
  0