EXIT: "Novosadska" ulica prohodna, lokali i dalje u žici

EXIT: "Novosadska" ulica prohodna, lokali i dalje u žici

Uličica koja spaja rege binu i terasu hotela „Leopold I“, takozvana "Novosadska ulica" na Petrovaradinskoj tvrđavi sinoć je bila otvorena za prolazak posetilaca. Ipak, tamošnji ugostiteljski objekti su ostali ograđeni i nedostupni gostima festivala.

Ulaz u neki od njih dozvoljen je isključivo osobama koje imaju takozvane radne Exit narukvice crne boje. 

Ugostitelji su povodom ovoga poslali i otvoreno pismo organizatorima fstivala, koje vam prenosimo u celosti.

"Obraćamo Vam se kao ugostitelji i zakupci lokala u Jednostavnoj kasarni, u takozvanoj Novosadskoj ulici.
Povod da Vam se ovim putem obratimo je neobičan sled Vaših poteza, a pre svega nedoslednost u postupcima, koji su usledili posle niza jalovih konsultacija sa Vama, a u vezi su sa našim mogućim obavljanjem delatnosti u okviru Exit festivala. Pošto je i Vama, kao i nama poznato da nema zakonskog osnova za zabranjivanje rada lokala koji pripadju Poslovnom prostoru, čiji smo zakupci, a svesni činjenice da Exit ima mogućnosti da postavi uslove za rad tokom festivala, mi smo Vam se u nekoliko navrata obraćali sa pitanjem na koji način možemo rešiti status naših lokala, za koje zakup redovno plaćamo tokom cele godine, kao i sve pripadajuće troškove.
Do trenutka u kom Vam se obraćamo niko od čelnih ljudi Exita nije nam se obratio ni sa jednim predlogom ili bar idejom da kvalitetno i na obostrano zadovoljsto rešimo, ispostavilo se, ovako ozbiljan problem. Doduše, bilo je nezvaničnih obraćanja sa tako neverovatnim konfabulacijama, koje u žanrovskom smislu kreću od basne, preko melodrame, pa do naučne fantastike.
U poslednjem trenutku birate taktiku stavljanja pred svršen čin, gestom koji se u najmanju ruku može nazvati nasilničkim. Time ste potpuno degradirali celokupnu ideju Exit-a, nastalu pre petnaest godina na plaži, kao IZLAZ, kao jedinu svetlu tačku u torturom urušenoj državi. A Vi danas, petnaest godina kasnije, u ime Exit-a primenjujete torturu, ograđujete nas kao logoraše, zatvarate ulicu kao geto, „zaboravljajući“ na svoj prethodni „argumet“ da Novosadska ulica mora biti rasterećena iz „bezbednosnih razloga“. Šta, odjednom mogući mrtvi i ranjeni, i „elaborat o opštoj bezbednosti“ više nisu važni??? Osim gnušanja koje izaziva Vaš postupak, još je perfidniji način na koji ste to učinili. On, taj vaš način, i doslovno i figurativno pljuje na sve sto Exit predstavlja.
Tužno je da kao građani i građanke ovog grada, u kom ste većinom i sami odrasli, moramo da Vas podsećamo šta je Exit State Of Mind. Exit je nastao kao ideal slobode, kao bunt mladih koji će se boriti protiv samovlašća i jednoumlja, a Vi ste postali ono protiv čega se Exit borio. Kao ljudi, a pre svega Novosađani, u ime onoga što je Exit bio i predstavljao, svom svojom energijom koju ovde uzaludno rasipamo, shvatamo da se nalazimo u apsurdnoj situaciji- da branimo Exit od Exit-a.
Ovim Vas obaveštavamo da smo preduzeli sve zakonske mere kako bismo zaštitili svoja prava. Sa druge strane više principa radi i u ime Exit-a, i onoga sto on NAMA simbolizuje, pokušaćemo da na svaki mogući način, i preko medija, i preko društvenih mreža, građanskim angažovanjem svake vrste, obavestimo javno mnjenje o onome što se desilo.
Srdačno vas pozdravljamo,
Žrtve racije u Novosadskoj ulici"

Podsećamo, vlasnicima nekoliko lokala i ateljea smeštenih na Petrovaradinskoj tvrđavi, u uličici koja spaja rege binu i terasu hotela „Leopold I“ tokom ovogodišnjeg izdanja Exita onemogućen je rad, zahvaljujući činjenici da su ih organizatori festivala u potpunosti zatvorili žičanom ogradom.

Ovakav čin organizatora „najotvorenije“ manifestacije u ovom delu Evrope izazvao je lavinu besa i nezadovoljstva, kako kod vlasnika narečenih prostora, tako i kod brojnih posetilaca kojima je pomenuta lokacija tokom prethodnih petnaest godina bila omiljeno okupljalište u vreme Exita.

 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan