Exit odložen, organizatori upozoravaju na ogromne gubitke i traže sastanak s nadležnima

Exit odložen, organizatori upozoravaju na ogromne gubitke i traže sastanak s nadležnima

Izvesno je da Exit festival ove godine neće biti održan u planiranom terminu od 9. do 12. jula.

Hoće li ga uopšte biti i u kom obliku, i dalje nije poznato. Organizatori najvećeg festivala u Srbiji zatražili su u otvorenom pismu pomoć države kako bi opstali i pozvali nadležne na razgovor o budućnosti manifestacija u zemlji. 

Da festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi neće biti u julu prvo su spomenuli epidemiolozi, a zatim su se oglasili i političari pa je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević početkom maja izjavio da misli kako ne postoje uslovi i mogućnosti da Exit bude održan ove godine da bi naknadno ipak spomenuo mogućnost odlaganja festivala za avgust ili septembar.

Organizatori Egzita kažu da nije sporna promena formata i pomeranje datuma, ali je za zvaničnu odluku neophodna koordinacija sa nadležnima na svim nivoima, odnosno da država donese mere o zabrani okupljanja za taj period, prenosi N1.

Za ovogodišnji Egzit sklopljeno je više stotina ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa dobavljačima iz zemlje i sveta i da bi se mogla upotrebiti klauzula o višoj sili, da bi se raskinuli ti ugovori, pred svim zakonima – američkim, engleskim i tako dalje, mi smo se konsultovali, kako sa našom pravnom službom, tako i sa pravnom službom krovne evropske festivalske organizacije, koja je uputila preporuke festivalima da pomeraju datume tek kada njihove zemlje donesu te mere – naveo je Dušan Kovačević, direktor Exit festivala.

U suprotnom bi, upozoravaju organizatori, gubici koje još ne mogu da procene, ali se kreću u milionima evra, mogli ugasiti festival.

Kovačević za N1 pojašnjava da im je novac, koji inače svake godine dobijaju iz budžeta na svim nivoima, zbog epidemije sada uskraćen, a da su dobili "samo" 35 miliona dinara koje su obavezni da vrate ako se festival ne održi. Od države traže hitan sastanak, koji još nije zakazan.

S druge strane, urednik novosadskog "O radija", Predrag Novković smatra da su u opasnijem položaju mali i srednji festivali, koji inače iz budžeta dobijaju daleko manje svote nego Exit a da njihove "pozive upomoć ne čujemo jer su navikli na snalaženje".

Čini mi se da Egzit nekako daje sebi za pravo da zahteva pomoć države, a zaboravlja koliko mu je država zapravo do sada pomagala. Mislim da tu nekako treba naći balans i voditi računa i o nezavisnoj kulturnoj sceni i o samostalnim umetnicima i o tzv. malim festivalima i o udruženjima umetnika. Svi su oni na neki način ugroženi – upozorava Novković.

Šta je o pomoći Exitu rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor MIrović, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
15
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Boban

  pre 1292 dana i 4 sata

  O radio ima 70 slusalaca a desetak zaposlenih koji vec godinama trose milione i milione nasih para . Kako vas nije sramota da prenosite stavove najlosije radio stanice ikad i najveceg budzetskog parazita medju radijima u Novom Sadu ? Smatrate ih relevatnim a Exit ne ???

  Oceni komentar:
  11
  13
 • Novosadžanin

  pre 1292 dana i 2 sata

  Kako vas nije sramota, paraziti narkomanski? A i vi gradonačelniče, takođe treba da vas bude sramota! Dovucite ovamo potencijalno zaražene iz cele Evrope, da se ne bi raspao lopovski niz u kome svi zajedno učestvujete. Do juče Italijanski scenarijo, a sada se njišemo na Đavi! Povraća mi se više od vašeg licemerja, pokvarenosti i pohlepe...

  Oceni komentar:
  9
  33
 • petar

  pre 1291 dan i 20 sati

  Zna li se uopste godisnji zavrsni racun exita, imam utisak da su stalno u gubicima ?

  Oceni komentar:
  2
  16
 • Dde

  pre 1290 dana i 22 sata

  Pa, prosto treba država da zabrani masovno okupljanje u julu. Time bi se exit pokrio sa pravne strane, čini mi se, što ne može da ispuni sve ugovore. Mislim da oni to i traže. Ali kako može da bude političkih i predizbornih mitinga onda u junu, to je druga stvar, koja možda smeta.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Limanac

  pre 1290 dana i 20 sati

  Postoji onaj vic - grafit na zidu:
  - Mi bi još malo šarali...

  U ovom slučaju, trebalo bi to samo malo izmenuti.
  - Mi bi još malo...

  Ljudi misle da su doživotno zaštićeni ako rade neke stvari na štetu zajednice.
  Kasnije se sipostavi, da to nije tako. Vreme prođe - i dođe drugo vreme.

  Oceni komentar:
  0
  3