Exitova kampanja protiv droge izazvala reakcije na mrežama

Exitova kampanja protiv droge izazvala reakcije na mrežama

Exit fondacija je ove godine, uz podršku Ministarstva zdravlja i Telekoma Srbije, kao i uz kreativni koncept agencija "McCann" i "Drive", pokrenula kampanju pod naslovom "Ostanimo čisti’’. Ideja je da najbolja zabava bude propraćena javnim apelom na sve posetioce festivala kako bi se u što većoj meri suzbilo konzumiranje narkotika.

Ova reklamna kampanja izazvala je polemiku na društvenim mrežama kao i veliki broj raznovrsnih komentara koji se viralno šire, poput: "Bolje i tako nego da se ne priča o tome", "Odlična reklama da nasmeje čoveka, a ne da ga odvrati od droge", "Reklama nije upućena ni Exitovoj publici ni narkomanima, već široj javnosti sa ciljam ostavljanja utiska kako je Exit protiv droge", "Odlično! Poruka je poslata"...  No, ima i onih kojima se ne dopada i smatraju je suviše vulgarnom.

Kampanja #StayClean ima za cilj da mlade na jedan zabavan i krajnje jedinstven način usmeri ka edukativnom sadržaju o štetnosti upotrebe narkotika, koji je na zvaničnom sajtu Stayclean.rs pružila Komisija za borbu protiv narkomanije u školama. Pitanje "Da li znaš odakle dolazi tvoja roba?"na hrabar i intrigantan način skreće pažnju javnosti na štetne posledice upotrebe narkotika, ali i na krajnje nehigijensko krijumčarenje zbog kojeg bi svako trebalo da se zapita da li je to nešto što zaista želi u svom životu. Kampanja nudi brojne korisne i krajnje razumljive informacije o štetnom dejstvu različitih narkotika po mentalno i fizičko zdravlje, ali i brojne druge sadržaje među kojima su i zabavne video igrice koje prikazuju u kakvim se sve delovima tela, krajnje nehigijenski prenose narkotici.

 

Prema podacima istraživanja, u Srbiji je registrovano preko 500 zavisnika od opijata koji su započeli lečenje. Prosečan uzrast kada se počinje sa eksperimentisanjem sa drogama, najčešće sa marihuanom, jeste 16 godina, a prosečan uzrast kada se počinje sa korišćenjem heroina jeste 21 godina. Zabrinjava i podatak iz poslednjeg istraživanja, prema kojem je u Srbiji evidentirano 89 smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom droge, a epidemiološki podaci ukazuju da je prosečan uzrast heroinskih zavisnika koji su na lečenju oko 33 godine. Zbog toga je cilj #StayClean kampanje da deluje preventivno, pre svega na mlade koji još uvek nisu postali konzumenti narkotika, a da one koji to jesu, odvrati od upotrebe droga pre nego što postanu deo mračne statistike.

Exit fondacija, kao pokretač ove inovativne borbe za čist život bez narkotika, na samom festivalu ponudiće brojne sadržaje iz #StayClean kampanje za sve svoje posetioce. Tako će se Exit, pre svega mladima, obratiti na jedan neposredan način, koji ih neće odbiti od ove važne društvene teme, već naprotiv, zainteresovati da se informišu i da na kraju, kako to kampanja poručuje, ostanu potpuno čisti.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S, Marjanović

  pre 1781 dan i 15 sati

  "No, ima i onih kojima se ne dopada i smatraju je suviše vulgarnom" – a gde su komentari takve vrste? Šta kažu roditelji čija su deca primorana da na bilbordima po gradu gledaju dlakavu mušku stražnjicu? Ispade ovo još samo jedan uspešan Exitov PR u vašoj režiji, dragi Moj Novi Sade, šteta.

  Oceni komentar:
  5
  3
 • Iznogud

  pre 1781 dan i 5 sati

  Odlično osmišljeno. Značiće sigurno...pa makar to bio i mali pomak..

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Mare

  pre 1781 dan i 4 sata

  poenta je ocito da im se zgadi, ali se i nama gadi kad vidimo na ulici :(

  Oceni komentar:
  4
  1
 • mi

  pre 1778 dana i 20 sati

  puritanci. sklonite decu od pinka i isfotosopiranih lica i sisa i dupeta. a to je legolo narkomanije verovali ili ne.

  Oceni komentar:
  0
  4