Fakultet tehničkih nauka obeležio 59 godina postojanja (FOTO)

Fakultet tehničkih nauka obeležio 59 godina postojanja (FOTO)

Davne 1960. počeo je sa radom kao Mašinski fakultet...

Svečanom akademijom, dodelom zlatnih indeksa i promocijom inženjera Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u petak 17. maja obeležio je 59 godina postojanja i uspešnog rada.

Čestitajući zaposlenima i studentima Dan Fakulteta, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da je upravo ovaj Fakultet poslužio kao inspiracija za pokretanje programa povezivanja nauke i privrede, kao i organizovanja prvog sajma "Nauka za privredu".

- Danas kada govorimo o akreditaciji, digitalizaciji, kao i bitno drugačijem odnosu prema studentima ovaj Fakultet, takođe, predstavlja inspiraciju. Fakultet tehničkih nauka ne predstavlja samo resurs našeg Univerziteta, on je resurs i naše zajednice, koja izlazi izvan granica, jer nauka i stvaralaštvo nemaju granica – naglasio je sekretar Milošević.

On je dodao da ima mnogo više od 59 razloga da se radujemo, jer su prisutni predstavnici i Republike, Pokrajine i Grada, a da će sledeći rođendan Fakulteta biti proslavljen u novoj zgradi Naučno-tehnološkog parka.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački je, uz kratko podsećanje na istorijat jedne od najznačajnijih visokoobrazovnih institucija u zemlji, rekao da je ova institucija počela sa radom davne 1960, kao Mašinski fakultet, kada je prvu generaciju upisalo 170 studenata. Pokretanjem studija elektrotehnike i građevinarstva, 1971. godine stvorili su se uslovi da 1974. Mašinski fakultet preraste u Fakultet tehničkih nauka i tada je upisano 649 studenata, a danas se na Fakultetu obrazuje više od 15.000 studenata i studentkinja.

 

- Svake godine se na Fakultet upiše se više od 2.000 studenata, na 90 studijskih programa 13 departmana, što Fakultet tehničkih nauka svrstava u red najvećih u regionu. Na Fakultetu se trenutno realizuje 73 međunarodnih, 110 nacionalnih, 17 pokrajinskih naučnih projekta i 40 projekata saradnje sa privredom – rekao je Doroslovački i dodao da je Fakultet potpisao Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi softverske podrške akreditaciji visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji.


Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, dodeljene su nagrade i priznanja za postignute izuzetne rezultate u 2018. najboljim studentima, nastavnicima i saradnicima Fakulteta.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan