Falsifikovana roba sve zastupljenija u našim radnjama

Falsifikovana roba sve zastupljenija u našim radnjama

Na tezgama i u mnogim prodavnicama, u poslednje vreme sve je više falsifikata, a neki su i opasni po zdravlje.

Na lestvici najčešće falsifikovanih proizvoda godinama se ništa ne menja. Plagijatorima u našoj zemlji su ubedljivo najunosniji brendirana odeća i obuća, kozmetika, igračke, parfemi, telefoni, tehnički uređaji... Kopije se tako bez teškoća prodaju na buvljacima, ali i mnogim prodavnicama i buticima širom Srbije. Ono što posebno zabrinjava je što se u prodaji nalaze i falš lekovi i kozmetika, ali i hrana, koji su opasni po zdravlje, istražile su "Večernje novosti".

U prvih šest meseci ove godine, Tržišna inspekcija, potvrđeno je "Večernjim novostima", u oko 1.000 kontrola zaplenila je 413.578 lažnih proizvoda i povukla ih sa tržišta. Najviše je bilo ambalaže za kozmetiku, čak 200.000 komada, kućnog tekstila 11.000, oko 6.000 sredstva za higijenu, 4.000 igračaka, papirna galanterija...

Sve više inspektori otkrivaju i kopirana pića i prehrambene proizvode, a prema podacima tržišne inspekcije, najčešće plagirani proizvodi su čokolade, konditori, kafa, alkoholna pića.

- Razlike između plagijata i originala su sve manje, jer su kradljivci tuđih ideja sve spretniji. Što je brend popularniji i traženiji, veći je magnet za one koji žele da zarade na brzinu. Mnoge kopije toliko su slične svom originalu, da ih je ponekad nemoguće razlikovati – kaže za "Večernje novosti" Goran Macura, načelnik u Sektoru tržišne inspekcije

Uz popularne brendove "Luj Viton" i "Guči", najpoželjniji brendovi za kopiranje su "Barberi", "Tifani", "Prada", "Hermes", "Šanel", "Dior", "Iv Sen Loran" i "Kartije". U ponudi su sve poznate marke, pa lažna tašna "prada" ili "luj viton" može da se pazari ne samo na buvljaku, nego i u centru Beograda, ali po ne tako niskoj ceni. Razliku između originala i kopije sve je teže primetiti. Visoka cena, međutim, nije garant da je u izlogu zaista original, jer su se plagijatori izveštili u proizvodnji.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan