Famoznih 20 minuta: Zašto ulice plivaju tokom svakog pljuska i zašto Klisa postaje Venecija

Famoznih 20 minuta: Zašto ulice plivaju tokom svakog pljuska i zašto Klisa postaje Venecija

Kratkotrajni pljusak i nevreme koje je sinoć zadesilo Novi Sad otežalo je na neko vreme prolazak vozila pojedinim gradskim ulicama, a Novosađani, posebno u naselju Klisa, gazili su po dubokoj vodi, po negde i preko pola metra. Prava poplava je bila i u Jevrejskoj i Futoškoj ulici, na Detelinari, a, kao i svaki put, pravo jezero se napravilo na uglu Mičurinove i Novosadskog sajma. Ipak, najteže je bilo na Klisi, gde su, kao i ranije u sličnim situacijama, ulice najviše ličile na venecijanske kanale.

- Sinoć smo imali situaciju u kojoj se dešava da kanalizacioni sistem ne može da upije toliku količinu vode. Kada se dogode ovakvi pljuskovi tokom kojih padne velika količina vode za veoma kratko vreme, potrebno je da od trenutka kada kiša prestane, ili se barem smanji njen intenzitet, prođe 20 minuta kako bi se situacija normalizovala, objašnjava za portal mojnovisad.com rukovodilac službe "Spoljni odnosi" JKP "Vodovod i kanalizacija" Davor Santrač.

On ističe da je ovo komunalno preduzeće zaduženo za odvodnjavanje putnih pravaca, ali da zelene površine na kojima su se juče pravila mala jezera, nisu pod njihovom nadležnošću.

- Naravno, postoje kritične tačke u gradu, takozvane "kadice", kao što je ispod nadvožnjaka u Temerinskoj, gde se voda sliva iz drugih ulica, pa je potrebno malo vise vremena da se one isprazne. Kada je ovakvo nevreme uvek je bilo i uvek će biti potrebno tih nekih 20 minuta da voda otekne sa ulica. Jutros je padala manjim intenzitetom i već nije bilo nikakvih problema - kaže Santrač.

Nevreme je najgore pogodilo Klisu, gde se građani godinama suočavaju sa problemom odvođenja atmosferske vode usled padavina, kao i zagušenja javne kanalizacije i plavljenja sa visinom vode i do 60 centimetara.

Žitelj Klise Ostoja Kalaba, koji nam je juče i poslao fotografije poplavljene Ritske ulice, i koga je očigledno nevolja naterala da se dobro informiše o svemu, kaže da nije poplavljena samo ulica, već da su svaki put pod vodom i dvorišta kuća, a da su građani onemogućeni da koriste sanitarne čvorove u dane kada padaju kiše.

- Ovaj problem započet je da se rešava investicijom izgradnje zacevljenog sistema za odvođenje atmosferske vode u ulici Ritska od ulice Povrtarske do Sentandrejskog puta dužine oko 300 metara i to profilom cevi F500 - 1000mm. Investitor radova JP“ Zavod za Izgradnju Grada“ je preko izvođača radova u toku 2008. godine skoro završio radove, ali nikad nije uspostavio sistem odvođenja atmosferske vode jer nisu putem slivnika prihvatili i usmerili vodu u izgrađeni cevovod, pri čemu nije položen deo cevi u dužini od 5 metara na raskrsnici sa Čenejskom ulicom. Vrednost ovih investicionih radova iznosila je oko 10.000.000 dinara, ali kako radovi nisu privedeni kraju i sistem nije doveden u funkciju, svedoci smo činjenice  „zakopanog novca u zemlju“, a sa nekoliko stotina hiljada dinara za ugradnju slivnika i povezivanja cevovoda, kompletni radovi bi bili okončani, a sistem u celosti uspostavio, objašnjava nam Kalaba.

On kaže i da se ponuda za završetak postojećeg projekta (sa specifikacijom potrebnih radova) nalazi u JP “Zavod za Izgradnju Grada“ (Sektor održavanja) i pripremljena je za nastavak radova.

- Ovim bi se trajno rešilo odvođenje atmosferskih voda iz navedenih ulica, sistem fekalne kanalizacije ne bi bio potopljen i zagušen, kablovi fiksne telefonije i internet mreža bi bila u funkciji, a ne bi posle svake obilnije kiše predstavnici Telekoma Srbije, JKP  „Vodovod i kanalizacija“, Vatrogasne brigade Novi Sad, predstavnici MZ „Slana Bara“ i sami građani ulagali nadljudske napore da zaštite svoje objekte, imovinu i živote, napisao nam je Ostoja Kalaba.

Danas tokom dana poslali smo pitanja vezana za ovaj problem Zavodu za izgradnju grada, te njihovo objašnjenje očekujemo u narednih nekoliko dana. Istom temom bavio se i Radio 021. Kako navode, u Zavodu za izgradnju grada potvrdili su im da je preostao da se izgradi deo mreže na raskrsnici Ritske i Čenejske ulice i da to nije urađeno zbog prisustva brojnih podzemnih instalacija, pa je prvo bilo neophodno obaviti izmenu projektne dokumentacije, odnosno izmeniti deo trase atmosferske kanalizacije i izmestiti je izvan raskrsnice.

- Kako ovogodišnjim Programom sredstva za ovu namenu nisu planirana, stručne službe našeg preduzeća će završetak izgradnje atmosferske kanalizacije u Ritskoj ulici uvrstiti u predlog Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2016. godinu. Napominjemo da je projektno-tehnička dokumentacija pripremljena i da je potrebno još obezbediti sredstva za radove – naveli su iz ZIG-a, uz objašnjenje da će u međuvremenu Služba održavanja dati nalog JKP "Vodovod i kanalizacija" da se situacija na terenu redovno prati i da se u Ritskoj ulici prioritetno ispumpava atmosferska voda koja se zadržava na kolovozu.

Komentarišući situaciju na Klisi, Davor Santrač iz Vodovoda kaže za naš portal da tamo još ne postoji atmosferska kanalizacija i da je na tom delu, za sada, predviđeno da se kišnica odvodi odvodnim kanalima.

- Tu postoje dva problema. Prvi je što neki kanali budu zatrpani, a drugi što pojedini građani čine sebi medveđu uslugu spajajući oluke u fekalnu kanalizaciju. Ona nije predviđenja da primi toliku količinu vode, pa se dešava da sadržaj izbija iz šahtova, objasnio je Santrač.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan