FARMAKOLOG: Treća doza kovid vakcine nije "treća sreća", nema jasnih dokaza da je neophodna

FARMAKOLOG: Treća doza kovid vakcine nije "treća sreća", nema jasnih dokaza da je neophodna

Radan Stojanović, farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, povodom eventualnog uvođenja treće doze vakcine protiv kovida ističe da "treća doza nije treća sreća" i da je on, u odsustvu jasnih dokaza da je neophodna, "ne bi nikom dao".

– Trenutno nemamo podatke koji bi suvereno govorili da treba dati treću dozu. Konačnu odluku moramo doneti uvažavajući više parametara: epidemiološku situaciju, procenat zaštite koji je već ovde postignut. Doajen virusologije Ana Gligić, od koje čovek može mnogo da nauči, kaže da je izračunala da je trenutno oko 66 odsto našeg stanovništva zaštićeno, što u smislu da su preležali kovid, što u smislu da su se vakcinisali. Treći parametar je iskustvo iz drugih zemalja. Kad se sve to sakupi, možemo dati konačan odgovor – poručio je Stojanović u "Danu uživo" na TV N1.

On dodaje da u međuvremenu "svu strategiju treba da usmerimo na davanje dve doze onima koji nisu vakcinisani“.

– Veoma važno pitanje je koji su kriterijumi za treću dozu. Ne vidim da su jasni. Ne znamo koliko traje zaštita posle preležane infekcije niti koliko traje zaštita posle dve doze – rekao je Stojanović za N1 i ukazao da čak i kada neko meri antitela, ne meri ćelijski imunitet koji je veoma značajan za dugotrajnost zaštite.

Dodao je i da "procenat vaše zaštite niko vam na ovome svetu ne može reći, on zavisi od vašeg zdravstvenog stanja, od godina".

– Sledeće pitanje je koju vakcinu izabrati kao treću dozu – da li istu kao prethodne dve ili neku drugu – navei je on i dodao da je kombinovanje vakcina ideja utemeljena na naučnim činjenicama da kombinovane vakcine daju jači imuni odgovor, odnosno jače i dugotrajnije će nas štititi. 

– Stav Evropske agencije za lekove je da je još rano za konačan zaključak – istakao je Stojanović u "Danu uživo" i dodao da treba doneti jasne preporuke ko treba da primi treću dozu, pod kojim uslovima, koju vakcinu.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • pera

  pre 1083 dana i 20 sati

  kinesku vise ni lud

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Lakonski rečeno

  pre 1083 dana i 19 sati

  Nema te sile koja će me naterati na 3-ću dozu niti tih novaca.

  Oceni komentar:
  1
  1