Feđa Štukan zadržan na aerodromu "Nikola Tesla", PSG: Sramni obračun sa ljudima koji su protiv nacionalističkih i autokratskih politika

Feđa Štukan zadržan na aerodromu "Nikola Tesla", PSG: Sramni obračun sa ljudima koji su protiv nacionalističkih i autokratskih politika

Bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan koji je u nedelju trebalo da gostuje na festivalu Krokodil u Beogradu, zadržan je na aerodromu Nikola Tesla nakon pasoške kontrole.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Krokodila, Štukanu je oduzet pasoš i odveden je u detenciju.

Ujutru će ga deportovati nazad u BiH jer mu lokalne vlasti ne dozvoljavaju ulazak u Srbiju. Feđa će se u festivalski program večeras uključiti online s aerodroma a naši advokati rade sve što je u njihovoj moći da pomognu. Dođite ispred Muzeja Jugoslavije da čujemo Feđu i podržimo ga – poručili su organizatori književnog festivala.

U video izjavi Štukan kaže da su carinici našli nešto u kompjuteru i da su ga izveli iz reda...

On je za N1 pojasnio da u Srbiju nije pušten zbog "postojanja bezbednosnog rizika" i dodao:

Rekli su mi da postoji negativna procena sigurnosnog rizika. Ja sam sada tu na aerodromu u Beogradu i tu ću i biti sve do ujutro kada se prvim letom vraćam u Sarajevo.

Štukanov advokat Sead Spahović rekao je da je zabrana njegovog ulaska u Srbiju izgleda tajna.

Budući da ljudi koji su ga zvali na književno veče nisu znali za to. Međutim, reč je o kulturnoj instituciji, a ne srpskoj udbi koja mu je taj ulazak i zabranila. Dakle, nije priveden već je samo zadržan – poručio je Spahović navodeći da je ta zabrana počela da se spominje nakon što se Štukan pojavio na opozicionim protestima u Srbiji.

Podsećamo, prošle godine, glumac je zadržan na graničnom prelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je, prvo podržao proteste "Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao "kriminalcem", a dnevni list "Politika" – "muslimanskim ekstremistom".

Više detalja pročitajte na n1.info.ba

PSG: Sramni obračun sa ljudima koji su protiv nacionalističkih i autokratskih politika na Balkanu

Pokret slobodnih građana osuđuje odluku da se proslavljenom bosanskohercegovačkom glumcu Feđi Štukanu zabrani ulazak u Srbiju i učešće na festivalu Krokodil i smatra je "sramnim obračunom sa svim ljudima koji su protiv nacionalističkih i autokratskih politika na Balkanu".

Za SNS i SPS neprijatelji Srbije su svi slobodni građani koji govore o potrebi za regionalnim mirom, demokratijom i zajedničkim životom, a njihovi prijatelji isključivo despoti i oni čije su vladavine osuđene od međunarodnih institucija – navodi se u saopštenju PSG-a.

Oni pozivaju Srpsku naprednu stranku da "prestane da ukida festivale, progoni i proteruje ljude koji nisu počinili bilo koje krivično delo, niti postoje bilo kakvi dokazi da predstavljaju bezbednosnu pretnju i prestane da pokušava da u Srbiju uvodi jednoumlje i strahovladu". 

Deo atmosfere sa gostovanja Feđe Štukana na književnom festivalu Sofa u Bulevar buksu u Novom Sadu u junu 2023. godine:

klikni na: Video on Facebook


Izvori: Moj Novi Sad, N1 (Srbija, BiH)

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podaci prema njihovoj izjavi

  pre 31 dan i 10 sati

  Ne znam šta je uradio taj čovek, ali da je na primer isto to radio protiv Britanije i amerike, ne verujem da bi mu sprečili ulazak u zemlju. Možda bi mu dodelili pratnju i nadzirali ga, ali ovakve vesti samo upozoravaju "međunarodnu zajednicu", da se u Srbiji dešava nešto autokratski.
  Jednostavno, nisu dovoljnog šlifa, pameti i struke, da bi znali kako se to radi, pa rade to primitivno, policijski.
  Boje se jednog glumca - a dozvoljavaju rad preko 2000 registrovanih špijuna i 4000 NVO plaćenih.

  Oceni komentar:
  2
  7