FEJSBUK GRUPA "NOVOSAĐANKE": Od obilja korisnih saveta do opuštenog ćaskanja

FEJSBUK GRUPA "NOVOSAĐANKE": Od obilja korisnih saveta do opuštenog ćaskanja

Koliko puta ste hteli nešto da pitate, da zatražite preporuku za restoran, kozmetičara ili lekara, a niste imali koga? Verujemo da ste isto tako želeli da oglasite nekretninu, polovne stvari koje prodajete, zatražite nešto preko potrebno?

Lana Francer prepoznala je ove potrebe među svojim sugrađankama na internetu,  te je 1. septemba 2017. godine osnovala Fesjbuk grupu Novosađanke, namenjenu svim dama u Novom Sadu koje imaju bilo kakve nedoumice ili probleme.

- Inicijalna kapisla za osnivanje grupe jeste nekorektnost grupa koje su tada postojale, a koje nisu želele da pomognu u pronalaženju vlasnika jednog malog maltezera kog je pronašao moj sin. Nepravda je uvek bila glavni pokretač da pomeram granice mogućeg – ističe Lana, osnivač i administrator Novosađanki.


Početaka rada grupe što se tiče, ona tvrdi da nije mogla da pretpostavi da će dobiti toliku podršku. Za samo mesec dana grupa je imala 10.000 članica. Međutim, uz uspeh, javile su se i prve prepreke. Bilo je dosta bojkotovanja na internetu, i pokušaja da se grupa predstavi u lošem svetlu, priseća se Lara i dodaje da kada nešto radite s ljubavlju i iskreno – to ne može da ne pobedi. Tako je i bilo. Danas grupa broji 30.000 članica i odlično funkcioniše. 

- Grupa je prepoznatljiva po mnoštvu korisnih informacija koje se svakodnevno razmenjuju, a posećenost je toliko velika da grupa odžava sama sebe. Imamo stručne savete psihologa, dermatologa, stomatologa, ginekologa, farmaceuta... Novosađanke imaju dostupne sve informacije koje im zatrebaju, a ono na šta sam najponosnija je humanost članica koja se ogleda u poklanjaju, pokretanju i priključivanju humanitarnim akcijama. Trenutno skupljamo novac za malu Nađu, tražimo poslove za nekoliko članica grupe – navodi naša sagovornica.

Lana sa sinom i kćerkom


Kako kaže Lana, najzanimljivija su druženja koja organizuje jednom mesečno, kada se sastane pedesetak žena okupljenih u grupi Novosađanke. Tada ugovaraju poslove, razmenjuju savete, razgovaraju.

Na pitanje da li u radu grupe postoje problemi, Lana odgovara:

- "Situacija'" ima svakog dana, pošto u grupi ima 30.000 različitih mišljenja. Sukob je neminovan, ali ja to okrenem na šalu, pa se na kraju smejemo svi zajedno. Nekih većih problema nema.


Šta Novosađanke najčešće traže?

Kako je zapazila, naše sugrađanke često traže savete za negu lica i tela, preporuke za kozmetičke tretmane, lekare, stvari koje se tiču kuće, a vrlo često – oglase za posao. Tako postoje dani predviđeni za reklamiranje biznisa, kao i za prodaju ličnih stvari, potražnju, iznajmljivanje i prodaju nekretnina. Ipak, uslov reklamiranja u grupi jeste darivanje, tako da je to već postala navika. Za osmi mart je, na primer, poklonjeno toliko lepih stvari, počev od raznih tretmana, preko unikatnih stvari, proizvoda itd.


Lana za naš portal priča da žene često žele opušteno ćaskanje, smeh, savete kada su potištene i tužne, ali i savete lične prirode. One, naime, ponekad požele da pobegnu od svakodnevnice i da se opuste u svetu koji je napravljen za njih. 

Ipak, bez obzira na sve, humana dimenzija je presudna.

- Grupa je zaista humana. Preponosna sam na sve članice. Naime, počeli smo od pomoći za prikupljanje potpisa za fondaciju Tijana Jurić, kada je skupljeno 12.000 potpisa, i to samo od nas, deo smo tima #zaZivot #daNadjapobedi. Svakodnevno pomognemo stotinama žena doniranjem hrane, garderobe, kolica, a doniran je i novac za kosu mojoj kumi Maji koja obolela od karcinoma. Poslednje što smo uradile jeste kupovina automobila Nataši Gajdoš iz Kucure koja je izgubila nogu u nesreći. To nije kraj, naravno, već početak, pošto nas je iz dana u dan sve više – ističe Lana.


Da rezimiramo, grupa Novosađanke pokriva sve što vam može pasti na pamet – zapošljava, širi biznis, razmenjuje i prodaje polovne stvari, poklanja, pronalazi rešenja i za ono što se čini nemogućim. Nema tog problema koji ovolika količina žena na jednom mestu ne može da reši, prisećamo se vickaste Lanine tvrdnje. A što se tiče budućnosti, administratorka kaže da je u izradi sajt, kao i Jutjub kanal kao pojačanje, koji će biti zabavni, ali pre svega korisni, i koji će sadržati sve informacije potrebne Novosađankama.


Tekst: Marija Bjelica
Foto: Pixabay.com, privatna arhiva Lane Francer

Oceni vest:
12
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Daliborka

  pre 1340 dana i 11 sati

  Unapred zahvaljujem na druženju!

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Sasa Radosavljevic

  pre 1327 dana i 18 sati

  Potrebna radnica za rad u salonu MANIKIR
  HITNO. NA BULEVARU OSLOBODJENJA. 50%50% DELIMO MOJ SALON ,NAMESTAJ ,MASINE. VASE JE SAMO DA RADITE SA VASIM MATERIJALOM

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Dkjordje Kunic

  pre 1026 dana i 22 sata

  Za sada nemam odredjeno misljenje ali ideja mi se svidja.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Zdenko

  pre 992 dana i 17 sati

  Objavio bi ako mogu oglas, trazim radnu snagu u restoranu na otoku Rabu.
  Pozdrav, Zdenko

  Oceni komentar:
  0
  0