FEJSBUK: Mapa novosadskih "stereotipa" izazvala oprečne reakcije građana (FOTO)

FEJSBUK: Mapa novosadskih "stereotipa" izazvala oprečne reakcije građana (FOTO)

Šaljiva, "alternativna" mapa Novog Sada, objavljena na stranici "Kartografija", podeljena je po gradskim kvartovima, imajući u vidu njihove karakteristike, "tipične" stanovnike, pojave, navike i nadimke.

Tako su autori karte pod nazivom "Novi Sad za početnike", prema usmerenjima pojedinih naših sugrađana, obeležili novosadski "krug dvojke", koji naseljavaju starosedeoci, ali i mesta na kojima žive "dođoši", "Madžari", "drogoši" "pozeri" ili, recimo, "studencka (sic!) sirotinja".

Duhovita ali delom i bolno istinita, ova karta je za kratko vreme izazvala oduševljenje, smeh i podsmeh među korisicima Fejsbuka, ali i nezadovoljstvo pojedinih Novosađana, s obzirom na to da su brojni gradski toponimi predstavljeni u najgorem svetlu, a možda je pak namera autora mape bila da se narugaju određenim stereotipima vezanim za razne delove Novog Sada i njihove stanovnike.

Kako se navodi u "zakoniku" objavljenom na Fejsbuku, "Kartografija" nije ni nacionalistička niti stranica s jednom ideologijom, a slične mape već su dobili i Vojvodina, Srbija, Beograd i drugi gradovi.

- Svako argumentovano mišljenje i rasprave su dobrodošle osim ako idu u pravcu šovinizma/rasizma/ponižavanja drugih – poručuje autor "Kartografije".

(Kliknite na sliku za višu rezoluciju)

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan