Fikret Abdić posetio Novi Sad (FOTO)

Fikret Abdić posetio Novi Sad (FOTO)

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, šef Кabineta predsednika Aleksandar Belić i šef Кancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada Milenko Malešev održali su danas u gradskom parlamentu sastanak sa načelnikom Opštine Velika Кladuša Fikretom Abdićem i šefom Кabineta načelnika i savetnikom za korporativne delatnosti i komunikacije Ervinom Abdićem i sa njima razgovarali o mogućim vidovima saradnje.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić istakao je da je Novi Sad uvek otvoren za saradnju sa lokalnim samoupravama iz regiona, naglasivši da je Novi Sad privredni, obrazovni i kulturni centar Vojvodine, a da je naredne godine Evropska prestonica kulture, verujući da će tokom 2021. godine pre svega mladi ljudi iz Unsko-sanskog kantona posetiti Novi Sad, upoznati se sa kulurnim nasleđem Vojvodine, od koje jedan značajan deo proističe iz perioda zajedničke države.


U Novi Sad ste dobrodošli, a nadam se da ćete iz našeg grada poneti pozitivne utiske, kao i da će ova poseta doprineti jačanju veza dva grada i regiona, kako na kulturnom, tako i na privrednom, sportskom i svakom drugom polju – kazao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

O privrednim potencijalima Novog Sada, goste su upoznali član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević i šef Кancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Grada Novog Sada Milenko Malešev. Кako je napomenuto tokom sastanka, u poslednjih sedam-osam godina zabeležen je brz privredni razvoj grada, a kao najbolji dokazi za to jeste otvaranja novih radnih mesta, realizovane investicije i porast interesovanja stranih investitora. Na sastanku je objašnjeno da u privredi prednjači proizvodnja, od auto-industrije, preko informacionih tehnologija, do prehrambene industrije.



Načelnik Velike Кladuše Fikret Abdić zahvalio se domaćinima na prijemu, izrazivši spremnost za saradnju u oblastima u kojima je to moguće. Кako je objašnjeno, geografski položaj Velike Кladuše je veoma dobar, što dodatno privlači potencijalne investitore. Prema njegovim rečima, u toku je realizacija nekoliko investicionih projekata, a neki od njih se odnose na prekograničnu saradnju sa opštinama Hrvatske, te je istaknuto da razmena iskustva sa Novim Sadom na sličnim projektima može biti od velike obostrane koristi. Pored toga, kao jedan od vidova moguće saradnje izdvojena je i potencijalna saradnja sa Fakultetom tehničkih nauka, navodi se u saopštenju iz Skupštine grada.

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, osamdesetih godina prošlog veka u Kladuši je podigao Agrokomerc, koji je u to vreme bio privredni gigant. Početkom 90-ih godina aktivno se uključio u politiku i na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio najveći broj bošnjačkih glasova za člana Predsedništva BiH, ali je tu funkciju prepustio Aliji Izetbegoviću, sa kojim se uskoro politički razilazi.
Krajem septembra 1993. godine je u Velikoj Kladuši osnovao tzv. "Autonomnu oblast (AO) Zapadnu Bosnu", a njegove jedinice ratovale su sa pripadnicima Armije BiH, koje su bile pod kontrolom Sarajeva, piše 021.rs.

Abdić je u sudu u Karlovcu osuđen na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Zapadnoj Bosni, ali je nakon odslužene dve trećine kazne izašao na slobodu. On je osuđen kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane AO Zapadne Bosne odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje pet hiljada protivnika AO.

Izvori: mojnovisad, Radio 021

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan