Finansijski eksperti istakli stvari na koje nikad ne bacaju pare, nego kupuju najjeftinije

Finansijski eksperti istakli stvari na koje nikad ne bacaju pare, nego kupuju najjeftinije

Finansijski stručnjaci otkrili su na koje stvari oni nikad ne bacaju pare, već kupuju najjeftinije varijante.

Čak i ako dosta zarađujete, to ne znači da treba da trošite nepromišljeno. Zato su finansijski stručnjaci preporučili donošenje svesnih odluka o potrošnji koje će dati prioritet potrebama nad željama.

Lekovi

Često ćete otkriti da su generičke verzije lekova jeftinije, a da imaju iste efekte.

Generičke verzije lekova često sadrže iste aktivne sastojke kao i originalni, ali su obično mnogo pristupačnije – rekla je Erika Kulberg, advokatica i stručnjakinja za lične finansije.

Vitamini i suplementi

Sa vitaminima i suplementima slično je kao sa lekovima, samo je potrebno da proverite sastojke i reference brendova.

Iako nisam medicinski stručnjak, ako neko može da dobije vitamin B12 jeftiniji, onda bi to trebalo da uzme umesto da plaća više za vitamin B12 od nekog drugog – rekao je Sebastijan Janija, finansijski stručnjak i vlasnik Ontario Property Buyers, prenosi Nova. 

Namirnice

Stručnjaci su rekli da vaš račun za hranu ne mora biti ogroman. Oni bi preporučili da ne kupujete najskuplje sastojke i da se odlučite za jeftiniju alternativu.

Osim ako zaista ne možete da uočite razliku između određenog prehrambenog proizvoda i brenda prodavnice, idite sa brendom prodavnice da biste uštedeli novac – rekao je Kulberg.

Knjige

Nikada ne bih rekla nekome da ne kupi knjigu, ali nema potrebe da kupujete najnovije izdanje u tvrdom povezu – istakla je Kulberg.

Dodala je da će vam prelazak na digitalnu verziju sa e-knjigom dosledno uštedeti novac čak i na najnovijim izdanjima.

Ako više volite tradicionalnu papirnu knjigu, uvek potražite polovnu kopiju na Amazonu ili pogledajte knjižaru polovnih knjiga u vašem gradu da biste nabavili knjige za dolar ili dva umesto za 20 dolara – savetovala je.

Predmeti za jednokratnu upotrebu

Sve što morate često da menjate trebalo bi da kupite što je moguće jeftinije, prenosi Nova.

Kad god je to moguće, volim da ulažem u odeću ili kućne stvari za koje znam da će trajati, ali ponekad morate da prihvatite kada je nešto besmisleno – kazala je Kulberg.

Na primer, ako želite da često menjate svoju zavesu za tuširanje da bi delovalo sveže, neka obična će biti jednako dobra kao i dizajnerska verzija.

Ako znate da će vaša deca isflekati vaš tepih i da ćete morati da ga menjate svakih nekoliko godina, idite na jeftiniju opciju umesto investicionog komada – predložila je ona.

Odeća za bebe

Odeća za bebe je još jedna stvar koju treba kupiti što jeftinije da biste uštedeli novac.

Bebe rastu tako brzo i nova odeća brzo prestaje da im odgovara. Dakle, kupujte jeftinu odeću i ne brinite o kvalitetu – rekla je Dajana Hauard, finansijski analitičar u CouponBirds-u.

Kozmetika

Kozmetika je još jedna ključna oblast u kojoj možete smanjiti troškove, a da i dalje dobijate ono što želite.

Iako možda imate omiljenu dizajnersku podlogu ili ruž za usne od kojih nikada nećete odstupiti, pokušajte da pronađete alternativu u drogerijama za većinu svoje rutine šminkanja – kazala je Kulberg.

Ona je istakla kako u apoteci možete pronaći zaista sjajne alternative za dizajnerske proizvode za šminkanje po mnogo nižoj ceni. 

Članarina u teretani

Ako želite da idete u teretanu da biste radili na svojoj kondiciji, izaberite najjeftiniju opciju koja će vam ipak dati ono što želite.

Traka za trčanje je traka za trčanje, zato ne dozvolite da vas saune i besplatni Kiehl-ovi proizvodi u kupatilu ubede da svom budžetu dodate višecifreno mesečno članstvo u teretani – istakla je Kulberg.

Čaj i kafa

Kada su u pitanju čaj i kafa, vaša kupovina bi trebalo da se odnosi manje na ime, a više na sastojke.

Za one koji piju čaj, Jania je predložila kupovinu na veliko kako bi dobili najnižu moguću cenu. Za one koji kupuju mlevenu kafu, izaberite najjeftiniju opciju koja vam i dalje daje ono što vam je potrebno.

Automobili

Što se tiče automobila, želećete da pronađete pravi balans između cene, stanja i kvaliteta. Sve dok dobro radi i služi svojoj svrsi, verovatno vam je bolje da kupite jeftinije vozilo nego skuplje, prenosi Nova.

Glavna svrha automobila je da te prebaci sa jedne lokacije na drugu, a ne da bude statusni simbol ili nešto za pokazivanje – zaključila je Jania.

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan