Firer u sudu 25. maja

Firer u sudu 25. maja

Pripremno ročište u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. napao učesnike antifašisticke šetnje, odloženo je danas u Višem sudu u Novom Sadu za 25. maj, jer je Davidović najavio da će tada doći u sud.

Davidoviću je 2009. godine određeno suđenje u odsustvu jer je bio nedostupan pravosudnim organima, ali je danas njegov branilac preneo sudu spremnost Davidovića da dođe i izdiktirao njegovu adresu u Trstu na koju sud može da mu pošalje sudski poziv.

Sud je prihvatio molbu Davidovićevog branioca, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti, uz konstataciju da dok se Davidović ne pojavi pred sudom lično, ostaje na snazi rešenje o suđenju u odsustvu, kaže se u informaciji suda dostavljenoj Tanjugu.

Sud je prilikom donošenja odluke povodom zahteva odbrane imao u vidu da je suđenje u odsustvu jedna od krajnjih mera koja se koristi restriktivno - kada je okrivljeni nedostupan državnim organima i kad postoje naročito važni razlozi da se sudi, kao i činjenicu da suđenju u prisustvu okrivljenog uvek treba dati prioritet kada postoje objektivne mogućnosti za to.

Pored toga sud je imao u vidu i da prema Zakoniku o krivičnom postupku, lice koje je osuđeno u odsustvu ima pravo na ponavljanje suđenja ako odbrana podnese zahtev za to u roku od šest meseci od dana nastupanja mogućnosti da se osuđenom sudi u njegovom prisustvu. Osim Davidoviću, za taj incident sudiće se i Nedeljku Pešiću za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje. Višše tužžilaštvo u Novom Sadu u oktobru 2015. je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. godine koji su bili optužženi za krivično delo nasilničko ponaššanje izvršeno prema učesnicima antifaššisticke ššetnje. Tužžilaštvo je u obrazložženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažžnjeni prekrššajno zbog istog događaja, pa je doneta odluka da primeni načelo "Ne bis in idem" (da se ne sudi dva puta za isto delo).

Dolf Pospišš i Predrag Milovanović su ranije sa Viššim tužžilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice povodom pomenutog incidenta. Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke ššetnje "Stop faššizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih. U okrššaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, medu kojima i tadašnji ššef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike. Jedno vreme se skrivao u Italiji, pa u Nemačkoj odakle je 2010. izručen Srbiji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan