FISKALNI SAVET: Trajno napustiti ekonomsku meru neselektivne pomoći građanima

FISKALNI SAVET: Trajno napustiti ekonomsku meru neselektivne pomoći građanima

Neselektivna podela sredstava svim punoletnim građanima, ili svim penzionerima, u Srbiji loša je mera ekonomske politike koju bi trebalo trajno napustiti, ocenio je Fiskalni savet u danas objavljnoj analizi isplate državne pomoći građanima.

Kako je ukazano, isplata jednokratne pomoći stanovništvu iz budžeta je neefikasna i veoma skupa – isplata 100 evra u 2020. godini košta 72 milijarde dinara (610 miliona evra), a mere iz 2021. koštaće preko 50 milijardi dinara (440 miliona evra).

– Budžet Srbije ne raspolaže sredstvima za sprovođenje vanrednih isplata pomoći građanima pa se ti rashodi finansiraju zaduživanjem države, uz iznosu od preko milijardu evra – naveo je Fiskalni savet.

Prema oceni tog nezavisnog tela, taj novac je mogao da se ulože korisnije, u trajno poboljšaje kvaliteta života u Srbiji umesto što se deli svim građanima za potrošnju, uključujući i one građane kojima takva pomoć objektivno nije potrebna.

– Još veći problem je to što budžet Srbije ne raspolaže viškom sredstava iz kojih bi se finansirali ovi izdaci jer je on i bez tih troškova u minusu. To znači da svi poreski obveznici prvo moraju da se zaduže (uz kamatu) da bi im se predviđena sredstva uopšte isplatila. Dakle, ono što građani danas dobijaju kroz podelu 100 ili 60 evra nije poklon države, već će sutra isti ti građani dobijeni novac vraćati s kamatom iz svojih poreza – upozorio je Fiskalni savet, a prenosi "Danas"

U BUDŽET SE VRAĆA TEK OKO 10% POTROŠENIH SREDSTAVA: Iz Fiskalnog saveta dodaju da se ovakva podela sredstava ne vraća u budžet kroz veću naplatu poreza. "Procenjujemo da se tek oko 10 odsto potrošenih sredstava na ovaj način vratilo u budžet. Konkretnije, od preko 600 miliona evra koji su potrošeni za isplatu 100 evra u 2020. u budžet se vratilo kroz povećanje PDV-a i akciza svega oko 60 miliona evra, a od oko 450 milion evra koji se planiraju u 2021. u budžet će se vratiti tek oko 45 miliona evra", njihova je procena.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan