Fizičar objasnio zašto su gromovi toliko opasni i kako da se zaštitimo

Fizičar objasnio zašto su gromovi toliko opasni i kako da se zaštitimo

Fizičar dr Nikola Cvetanović objasnio je koliko su gromovi opasni, na kom mestu smo jedino sigurni i da li mobilni telefoni privlače grom.

Munja je slika koju vidimo, svetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek odskora potpuno razumemo taj proces. Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog naelektrisavanja, a munja je u stvari jako dugačka varnica, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 miliona volti – objasnio je fizičar u gostovanju na TV K1, a prenosi City magazin.

On je rekao da što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo bezbedniji, jer to znači da je udaljena.

Dolazi do ogromnog oslobađanja toplote pa uvek kada imate udar čujete ga kao zvuk. Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste bezbedni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete – niste bezbedni – nastavio je Cvetanović.

On je objasnio da ne treba nikako stajati pored drveta, a i da je na planininama je izuzetno opasno.

Savet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojte. Opasne su veoma i vodene površine, pa obavezno treba izbegavati plivanje i boravak u čamcima. Nemojte leći na zemlju već čučnite. To iz razloga što struja uvek ide ka zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon – kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon.

U automobilima postoji tzv. Faradejev kavez. Ako grmi, vozite uvek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradejevom kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni – rekao je Cvetanović i dodao da su jednako bezbedni i avioni te nema razloga da brinete ako putujete dok grmi i seva.

Cvetanović je objasnio da mobilni telefon ne privlači grom.

Ako ste sami na nekoj otvorenoj površini to će privući grom, a ne mobilni telefon. Ono što bi kod kuće trebalo izbegavati je žičani telefon jer je moguće da ako grom udari negde blizu, dođe do nekog udara putem žica – zaključio je on.

Savetovao je da kada grmi isključite iz laptopove, televizore, mikrotalasne pećnice, jer su ti uređaji su u najvećoj opasnosti, kao i svi uređaji sa čipom. 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan