Fizičar otkrio da li je mikrotalasna opasna

Fizičar otkrio da li je mikrotalasna opasna

Mikrotalasna je koristan kuhinjski aparat za koji se vezuju razne nedoumice – mnogi se plaše da ona zrači i da može da nam naškodi ako smo u njenoj blizini baš zbog tih mikrotalasa.

Bećko Kasalica sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu objasnio je da li je taj strah opravdan.

To su komercijalni proizvodi i trebalo bi da su prošli sve testove koji se tiču zdravlja ljudi. Talasi su unutar pećnice i mi im nismo direktno izloženi, tako da mikrotalasne pećnice u principu nisu opasne – rekao je on.

On je dodao da i sam poseduje mikrotalasnu u kući, ali da deci i ukućanima govori da se sklone od nje dok radi nakon što je uključe, prevencije radi.

– Bolje da budu malo udaljeni od nje, nego da baš direktno uz nju stoje i čekaju da se jelo podgreje. Niame, i dalje pamtim reči svog starog profesora koji je govorio kako to potencijalno može da bude opasno po reproduktivne organe jer su oni otprilike tu u nivou pećnice ako stojimo pored nje dok radi. Tako da ne bih to preporučio – objasnio je Kasalica.

On objasnio i na kom principu mikrotalasna funkcioniše, odnosno kako utiče na hranu dok je zagreva i ima li tu razloga za strah, prenosi N1.

Mikrotalasi iz ove pećnice su po svojoj prirodi elektromagnetni talasi koji deluju tako što pospešuju molekule vode iz hrane na rotaciju i tako greju te molekule i ujedno i celo jelo. Faktički, vi u njoj možete da zagrejete sve što sadrži vodu u sebi. Tada se molekuli vode rotiraju, greju i vi imate podgrejano jelo – rekao je fizičar.

Kasalica smatra da tom procesu ne deluju energije koje mogu da promene strukturu hrane i da sa mikrotalasnom možemo da budemo mirni, ali da joj nismo previše blizu dok radi.

Svi ti aparati iole novije generacije su po pravilu bezbedni jer su prošli brojne kontrole. Nije to od juče. Pritom, ozbiljne firme ih prave. Takođe, ako još malo razmislimo, i mobilni telefoni nas donekle pomalo zrače, pa ih koristimo toliko sati na dan. Civilizacijski je tako i, prirodno, ne možemo bez elektronke, ali treba naći meru u svemu – zaključio je fizičar.

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne hvala

  pre 157 dana i 11 sati

  Ne slažem se. 2 kilovata mikrotalasa nisu zdravi. Curenje je najveće upravo sa prednje strane kroz staklo.
  Kada vaš komšija uključi mikrotalasnu, a vama je radio slučajno na srednjim talasima i čujete ogromno zujanje koje vam potpuno blokira prijem - budite sigurni da nije zdravo ni za vas kad ste u njenoj blizini, naročito ispod 2 metra.
  Možda na 2 metra ne peče vašu jetru...
  Želja za brzinom i zaradom menja sve regulative, pa će nam jednog dana i arsenik biti zdrav, verifikovan i preporučen.

  Oceni komentar:
  3
  9