Formirana Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture"

Formirana Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture"

Godina koju ispraćamo, u Novom Sadu će ostati upamćena kao godina u kojoj je naš grad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Pretposlednjeg dana 2016. godine stigla je još jedna važna vest – projekat "Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture" proglašen je na sednici Vlade Republike Srbije za projekat od nacionalnog značaja i interesa.

Na osnovu te odluke, Vlada Srbije će obezbediti značajna finansijska sredstva koja će, između ostalog, biti iskorišćena za turističke i kulturne i sve ostale neophodne aktivnosti kako bi se Novi Sad predstavio Evropi i svetu u najboljem svetlu.

Poslednji dani 2016. godine iskorišćeni su da, kako je predviđeno aplikacionom knjigom tzv. "bid bookom" i na osnovu smernica Panela nezavisnih stručnjaka delegiranih od strane Evropske komisije, bude formirana posebna Fondacija koja će u narednih pet godina rukovoditi projektom Novi Sad Evropska prestonica kulture.  

Nakon prethodne odluke Skupštine Grada Novog Sada da Kulturni centar Novog Sada formira Fondaciju "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" odbornici novosadske gradske skupštine imenovali su u sredu, 28. decembra za direktora Fondacije Nemanju Milenkovića, koji je u prethodnom periodu upravljao projektom "Novi Sad 2021" koji je našem gradu doneo titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, kao i članove Upravnog odbora Fondacije.

U zgradi Galerije Matice srpske juče je održana i konstitutivna sednica Upravnog odbora Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" na kojoj je za predsednicu izabrana upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.Takođe, na prvoj sednici Upravnog odbora usvojen je i Statut Fondacije što omogućava da se sprovedu svi preostali koraci u konačnom formiranju Fondacije.


- Upravni odbor sastavljen je od eksperata iz različitih oblasti kao što su arhitektura i urbanizam, turizmologija, komunikologija, ekonomija i oblasti projekata u kulturi, posebno onih koji su u vezi sa evropskim kulturnim projekatima – izjavila je Tijana Palkovljević Bugarski i naglasila da je konstituisanje Upravnog odbora i usvajanje Statuta temelj za početak uspešnog rada i predstavlja krunu svega onog što je urađeno u 2016. godini.

Kao poslednji korak u formalno-pravnom formiranju, direktor Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković danas je u Agenciji za privredne registre podneo prijavu za upis Fondacije u registar privrednih subjekata.

- Prošlo je nešto više od dva meseca od proglašenja u Briselu i od danas možemo da kažemo da je i formalno počela da funkcioniše Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koja će koordinirati sve akcije i projekte koji će biti realizovani tokom 2021. godine kada će Novi Sad, verujem sa ponosom, biti jedna od tri Evropske prestonice kulture. Držeći se devize da "ne moraš biti sjajan da bi počeo, ali moraš početi da bi bio sjajan", tim Fondacije "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" nastaviće započet proces da se Evropska prestonica kulture ne proglašava, ona se stvara – izjavio je Milenković.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan