FOTO: Ambasador Kraljevine Švedske posetio Gradsku kuću

FOTO: Ambasador Kraljevine Švedske posetio Gradsku kuću

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Kraljevine Švedske NJ.E. Jana Lundina.

Ambasador Jan Lundin, kome je ovo prva zvanična poseta Novom Sadu, zahvalio se na gostoprimstvu i izrazio spremnost da pruži podršku negovanju postojećih veza Novog Sada sa gradovima Švedske, kao i uspostavljanju novih partnerstava i oblika saradnje.

Gradonačelnik Miloš Vučević je na sastanku istakao da postoje tradicionalno dobri odnosi dve zemlje, dok je ambasador naglasio da se ove godine obeležava jubilej - sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su celog veka bili duboki i stabilni. Sagovornici su se složili da je neophodno tu saradnju i dalje održavati na visokom nivou, ali se i zalagati za njeno proširenje.

Oni su razgovarali i o sve boljoj privrednoj klimi, kako u Novom Sadu u kojem se otvaraju fabrike i zapošljavaju radnici, tako i o boljoj investicionoj klimi u celoj Srbiji. Tom prilikom, naglašena je i uloga Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) koja dugi niz godina doprinosi poboljšanju ekonomske i političke saradnje dve zemlje, kao i prisutnost brojnih kompanija iz Švedske koje uspešno posluju na srpskom tržištu.

Ambasador je čestitao Gradu Novom Sadu na dobijanju dve prestižne titule – Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. On je istakao da je Ambasada Kraljevine Švedske spremna da učestvuje u procesu umrežavanja Novog Sada sa švedskim gradom Umeom i danskim gradom Arhusom, koji su nosioci titule EPK, kako bi se doprinelo pripremnim radnjama Novog Sada pred te značajne godine. Gradonačelnik Vučević se zahvalio na predloženim aktivnostima naglasivši da su smernice i saveti gradova iz skandinavskih zemalja dragoceni za celokupan proces.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan