FOTO: Ana Brnabić i Miloš Vučević posetili Omladinski centar OPENS

FOTO: Ana Brnabić i Miloš Vučević posetili Omladinski centar OPENS

Gradonačelnik Novog Sada i predsednica Vlade Republike Srbije posetili su Omladinski centar OPENS i tom prilikom prisustvovali potpisivanju ugovora o finansiranju programa, koji je posvećen pitanju mentalnog zdravlјa mladih, imeđu Unicefa i OPENS-a.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se gradonačelniku što je okupio mlade i organizacije civilnog društva oko Gradske uprave, jer su rezultat toga brojni projekti koje je Vlada RS sa zadovolјstvom podržala.

– Novi Sad kao omladinska i prestonica kulture, je od izuzetnog značaja za celu zemlјu, jer je primer dobre prakse drugim gradovima i opštinama kojima će biti lakše da primene to znanje i iskustvo. Trenutno je u ovoj oblasti najvažniji rad na Nacionalnoj strategiji za mlade, na Zakonu o mladima, Zakonu o volontiranju i Zakonu koji bi organizovao radnu praksu. Cilј nam je da, uz učešće omladinskih organizacija, taj posao završimo do kraja ove godine. Suštinski, veoma je bitan i projekat ''Moja prva plata'' jer je ekonomska nezavisnost mladih osnova svega. Nezaposlenost mladih sada je oko 20 posto, a 2012. godine bila je preko 50 posto, međutim i dalјe nismo zadovolјni i nastavićemo da radimo na tom polјu - naglasila je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je najvažnija tema ipak vakcinacija, posebno mladih, koji sve više obolјevaju od Kovida 19, te da, osim putem vakcinacije, ne postoji način da se pobedi pandemija.Gradonačelnik Vučević
rekao je da se i te kako iskazuje da OPENS nije bio projekat za 2019. godinu, te da je ta organizacija akcelerator omladinske politike koja suštinski menja stvari na bolјe i uklјučuje mlade u društveni život na svakodnevnom nivou.

– Pre godinu dana ovo je bila ruševina, a sada su u potpuno obnovlјenoj zgradi, u Kreativnom distriktu, odlučni mladi lјudi, uz podršku institucija, oformili pravi Omladinski centar. Evo ovde i počinje saradnja sa Unicefom i siguran sam da ćemo, nakon izvesnog vremena, predstavlјati veoma važne efekte današnjeg potpisisvanja ugovora - istakao je Vučević i zahvalio se Premijerki i Predsedniku Srbije što su razumeli i podržali Novi Sad kada je reč o omladinskoj politici.– Pre pet godina, bilo je nezamislivo da ćemo danas biti u ovakvom prostoru u Kineskoj četvrti. Namera nam je da ovaj model repliciramo u najmanje 10 gradova u Srbiji, u narednih pet godina, da se i tamo umreže mladi i otvore ovakvi centri. Od 12. avgusta, kada smo se uselili u ovaj objekat, 4.000 lјudi je već učestvovalo u različitim programima
- naveo je koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Direktorka Unicefa Srbija Dejana Kostadinova izjavila je da će kroz kroz partnerstvo sa OPENS-om biti obezbeđeno učešće mladih u programima koji se tiču mentalnog zdravlјa, a ako bude potrebno, za mlade i njihove roditelјe biće omogućena i profesionalna podrška.

– Svako peto dete u svetu danas pati od nekih problema sa mentalnim zdravlјem, a situacija se pogoršala tokom pandemije. Želimo da izgradimo bolјi sistem podrške kada je reč o mentalnom zdravlјu, a Centar OPENS će biti mesto svih aktivnosti i komunikacije - poručila je Dejana Kostadinova.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan