FOTO: Grad i ekipa "Državnog posla" zajedno protiv vršnjačkog nasilja

FOTO: Grad i ekipa "Državnog posla" zajedno protiv vršnjačkog nasilja

Projekat pod nazivom "Rezervisano za decu" predstavljen je danas u Gradskoj kući.

Projekat, čiji je nosilac DOO za menadžment i zastupanje autora i glumaca iz Novog Sada "Laureat", realizujuje se u saradnji Grada Novog Sada, ekipe serijala "Državni posao" i eminentnih stručnjaka iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada, cilj projekta je široka društvena akcija u prevenciji vršnjačkog nasilja, kroz afirmaciju lepog ponašanja, kulture i obrazovanja, multikulturalnosti, drugarstva, značaja svakog pojedinca i jednakih šansi za sve.

- Model koji podrazumeva saradnju državnog, civilnog i stručnog sektora već je pokazao da daje odlične rezultate, pa je stoga primenjen i u slučaju projekta "Rezervisano za decu". Takođe, kako se kroz praksu pokazalo, uvek više efekta ima kada mladima pokazujemo ''kako treba'' nego kada ukazujemo na loše strane njihovog ponašanja. Na primeru ovog projekta verujem da će se dokazati prednosti korišćenja medija koji su deci interesantni i sa kojima mogu da se identifikuju, jer su na vrlo očigledan i živopisan način deci predstavljene istinske vrednosti. Grad će uvek biti partner svima koji ulažu trud u rad s mladima, a s ciljem da u njima probude ono najbolje – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.


Prema rečima Marijane Šarkić iz "Laureata", projektne aktivnosti počele su u septembru ove godine, a biće završene krajem decembra. Kako je naglasila, snimljeno je šest video-skečeva u kojima su učestvovala deca, autori su Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković i Dimitrije Banjac, a u izradi scenarija učestvovao je i Mladen Urdarević.

- Ciljne grupe u projektu bile su roditelji i šira javnost, učenici i nastavnici, i nastojali smo da obezbedimo adekvatne kanale komunikacije koji podrazumevaju internet stranicu www.nijezezanje.rs, socijalne mreže i Youtube. Takođe realizovali smo konkurse za likovno, litetrarno i foto takmičenje, na koje je pristiglo stotine radova. Završna aktivnost projekta za ovu godinu je tribina namenjena široj javnosti koja će biti održana na Filozofskom fakultetu 22. decembra – kazala je PR projekta prof. dr Danijela Lalić.

Stručni konsultant na projektu prof. dr Jelica Petrović ocenila je da je koren vršnjačkog nasilja povezan sa deficitima u emocijalno-socijalnim veštinama i sposobnostima.

- Kreirali smo set radionica za učenike petog razreda, koje su realizovane u dve osnovne škole, izvodili su ih studenti završnih godina Odseka za psihologiju, a bile su posvećene razumevanju vlastitih i tuđih emocija, emocionalnoj kontroli, razvoju empatije i konstruktivnim načinima rešavanja konflikata – izjavila je prof. dr Jelica Petrović i dodala da su sačinjeni i priručnici za učenike i nastavnike.


Nikola Škorić je rekao da je ekipa ''Državnog posla'' u projekat uključena zbog ozbiljnosti i veličine problema vršnjačkog nasilja, naglasivši da je postojala široka platforma zbog koje je dobijen dobar proizvod.

- Deca sa glumačke sekcije naše glumice Tanje Pjevac odlično su odradila posao, i nadam se da će projekat posvećen toj problematici biti nastavljen kako bismo iskorenili tu negativnu pojavu – zaključio je Škorić.

Izvor: www.novisad.rs

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan