FOTO: Gradonačelnik i premijer obišli uspešnu novosadsku IT kompaniju

FOTO: Gradonačelnik i premijer obišli uspešnu novosadsku IT kompaniju

"Država će, osim u Naučno-tehnološki park, ulagati novac i u start-ap kompanije", poručio aktuelni premijer i predsednički kandidat.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem obišao "Schneider Electric DMS " D.O.O. Novi Sad, a obilasku su prisustvovali i ministri u Vladi Ana Brnabić i Mladen Šarčević. Oni su posetili zaposlene, obišli prostorije i razgovarali sa rukovodstvom te poznate softverske IT kompanije za istraživanje, razvoj i inženjering u oblasti upravlјanja elektroenergetskim sistemima.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti veliku podršku IT sektoru.

- Ove godine imaćemo 700 studenata više upisanih na fakultete tehničkih nauka, a iz godine u godinu ćemo povećavati taj broj, jer smo u ovom sektoru naišli na direktnu spregu između IT kompanija i fakulteta. Ta saradnja je na obostranu korist i pokazuje da obrazovanje i privreda moraju da se razumeju. Najvažnije je stalno povezivanje i pronalaženje zajedničkog interesa između obrazovanja i privrede. Prepoznali smo da je vreme da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera. U ovoj kompaniji rade mladi lјudi, čiji je prosek godina 27, plate su drastično veće od proseka Srbije, a  postoji jaka veza između nje i fakulteta, koju će država da pomaže i podstiče. Mi ćemo, osim u Naučno-tehnološki park, ulagati novac i u start-ap kompanije, kako bismo pomogli IT sektoru, i raditi na tome da se poveća izvoz softvera iz Srbije – rekao je Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad sebe pozicionirao kao regionalni IT centar i da ima snažnu IT zajednicu, pre svega oslonjenu na Univerzitet u Novom Sadu, odnosno na Fakultet tehničkih nauka.

- Drago mi je što je premijer Aleksandar Vučić mogao da se uveri kako funkcioniše jedna od najsnažnijih kompanija u svetu, sa sedištem u Novom Sadu. Pokazujemo da umemo da budemo najbolјi u vrlo oštroj konkurenciji, a zajedno ćemo, kroz sve nivoe vlasti, nastaviti da podržavamo sektor informacionih tehnologija i da direktno utičemo na broj radnih mesta, odnosno na ekonomski bolјitak naših građana – rekao je gradonačelnik.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je pre desetak godina u Novom Sadu bilo zaposleno nekoliko stotina lјudi u IT sektoru, a da ih je danas oko 10 000, što Srbiju pozicionira kao zemlјu koja u ovom delu Evrope ima ogroman trend rasta u IT sektoru.

Direktor prof. dr Dragan Popović rekao je da je ovo prvi put da je jedan premijer posetio "Schneider Electric DMS“, najveću i najuspešniju srpsku regionalnu softversku IT kompaniju, čiji su vlasnici "Schneider Electric" francuska multinacionalna kompanija i "DMS Grupa", srpska kompanija čiji su vlasnici profesori sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

- Naši gosti su dobili uvid u sve što radimo, kao i mogućnost da svojim predlozima pomognu, a u okviru kampanje koju Vlada vodi za prepoznavanje značaja IT sektora – rekao je Popović.

KOMPANIJA "SCHNEIDER ELECTRIC DMS“ razvila je svoj originalni proizvod, ADMS softver, koji predstavlјa integrisano softversko rešenje za upravlјanje električnim mrežama velikih gradova u prisustvu obnovlјivih izvora energije.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Đ.Č.

  pre 1590 dana i 18 sati

  #usracuse

  Oceni komentar:
  0
  0