FOTO i VIDEO: Demonstranti provalili u dvorište Centra za socijalni rad

FOTO i VIDEO: Demonstranti provalili u dvorište Centra za socijalni rad

Stotinak građana u 10 sati je započelo protest ispred novosadskog Centra za socijalni rad (CSR), a nakon guranja sa policijom, uspeli su da probiju ogradu.

Protest je organizovan u znak podrške Novosađanki Ani Mihaljici, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Događaj je obezbeđivalo desetak policajaca, a potom je poslato pojačanje.



Predstavnici demonstranata, koji su ušli u dvorište Centra, obratili su se javnosti, a policajci obezbeđuju vrata objekta.


Radio 021 podseća da su troje maloletnika od tri, šest i 10 godina smešteni su u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra zbog zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.


Međutim, advokat, majka i građani koji protestuju smatraju da Centar ovim krši propise.


Deo građana je napustio lokaciju, a posle 12 sati malo se smirila situacija.

Prošle srede takođe je organizovan je protest, ali tada nije bilo nasilnog upada u dvorište CSR-a.

Ispred Centra za socijalni rad održan protest, iz ove institucije upozoravaju da je bilo poziva na linč

Na portalu Blic.rs, danas je objavljen snimak stana za koji je navedeno da je u njemu živela Ana sa svojim ocem i troje dece, a u kom je u novembru izbio požar. 

Šta kažu institucije

Centar za socijalni rad juče se obratio javnosti saopštenjem u kom tvrde da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti. 

To se ogleda u nemaru da se obezbede adekvatni životni uslovi, a u okviru razumno raspoloživih sredstava porodice i to u sledećim oblastima: zdravlja (higijenskog zapuštanja, nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije, nepostupanje u skladu sa preporukama lekara) ostavljanje dece bez nadzora, obrazovanja (nepohađanje obaveznog predškolskog programa u cilju socijalizacije dece i pripreme za školu) emocionalnog razvoja, ishrane, smeštaja (potpuno nehigijenski uslovi u kojima i najmanji požar predstavlja opasnost po opštu bezbednost dece), što narušava, ili može sa velikom verovatnoćom narušiti dečiji fizički, mentalni, duhovni, moralni ili društveni razvoj – saopštio je Centar, e prenosi 021.rs.

Centar za socijalni rad: Protesti ispred ove ustanove urušavaju rad institucija i ugrožavaju bezbednost zaposlenih

Oni ističu da "nema mesta pojedinim paušalnim navodima da se deca od njih neosnovano 'otimaju' i da im se ne pruža prilika da učestvuju u postupcima odlučivanja o pravima njihove dece, ili da im centar neosnovano i nezakonito onemogućava da svoju decu vide". 


Takođe, Ombudsman je apelovao da se poštuju prava deteta, a u delu teksta može se naslutiti spominjanje ovog slučaja:

Pokrajinski ombudsman apeluje na poštovanje prava deteta

 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Katarina

  pre 129 dana i 12 sati

  Odakle im pravo da javno iznose podatke o slucaju, gde je zastita privatnosti i podataka???? Sramotna institucija!

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Saša

  pre 129 dana i 8 sati

  Onda bi trebalo po ovim merilima 50procenata dece u srbiji biti oduzeto. Umesto što država oduzima decu zašto ne pita kako da pomogne? Romi u naseljima žive od dečijeg dodatka koji ne rade pa se ipak njima ne oduzimaju deca!

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Saša

  pre 129 dana i 8 sati

  Gledao sam ceo prenos. Nije bilo poziva na linč kako navode iz državnog posla.... Organizatori okupljanja su štitili narod od policije i policiju od naroda. Svaka im čast. Da je više ovakvih ljudi Srbija bi bila bolja i pravednija zemlja. Bože daj snagu roditeljima koji imaju ovakve probleme pa posle i sa državom...

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Ja

  pre 128 dana i 23 sata

  Citam koment. i neverujem sta sve neprovereno pisu. Prosla sam juce autobuson pored i vidim mnogo naroda , nisam znala sta se desava. Citajuci vidim o cemu je rec. Prvo, da li se majka obracala za pomoc, mozda neznamo pravo stanje, znaju li komsije u kakvim uslovima su ziveli. Romi imaju decji dodatak, neki socijalu primaju, idu rade, neki teraju decu da prose a onda roditelji piju, O ovom slucaju treba detaljnije da se objavi o stvar. stanju i usl. zivota te porodice, da bi mogli da komentar.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Šanel od Kokoa

  pre 128 dana i 22 sata

  "Saša pre 9 sati i 25 minuta
  Onda bi trebalo po ovim merilima 50 procenata dece u srbiji biti oduzeto. Umesto što država oduzima decu zašto ne pita kako da pomogne? Romi u naseljima žive od dečijeg dodatka koji ne rade pa se ipak njima ne oduzimaju deca!"
  Ne oduzimaju se jer bi oni odmah optužili CSR za zlostavljanje na nacionalnoj osnovi.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Analiza botova

  pre 127 dana i 22 sata

  Osim Katarine, ostali koje vidim su mahom naklonjeni SNS partiji.

  Oceni komentar:
  1
  2